Učitelj

58 Живко Смиљанић

је и слава, или Само Срби славу славе. Понови ти!... Шта спремамо за славу» — Свећу, колач, кољиво. Сад ћемо, децо, прочитати песму: „Ко крсно име слави, томе и помаже."

Да ли су, децо, ове трговине што смо их учили, корисне» — Јесу. Зашто» — Зато што у њима можемо купити оно што нам је потребно за живот. А знате ли неке радње које нису толико корисне за народ» — Кафане, хотели. Шта људи раде тамог Пију вино, ракију, пуше, играју се карата и коцкају се. Да ли је добро пити вино, пиво и ракију» Децо, у вину, пиву и ракији има један отров који се зове алкохол (записати). Тај отров, децо, шкоди нашем здрављу. Ко пије алкохол скраћује живот. Ако се малој деци даје алкохолно пиће, она ће да затупе и не могу да уче у школи. Та деца не могу ни да расту као друга деца. Кад се малом псетанцету силом налије у уста ракије да је прогута оно не може више да расте, остаје онолико колико је и било. Људи који пију алкохол, оду у кафане и све попију, а њихова деца и жена код куће гладују и рано поумиру, јер кад су гладни, боси и неодевени лако подлежу болести. Алкохол највише шкоди деци. Сви су лекари утврдили да је алкохол за децу прави отров. Лекари су утврдили да деца која пију алкохолна пића тешко расту и слабо уче.

Научници су заливали једну биљку чистом водом а другу водом у којој има раствореног алкохола један део на сто делова воде. Она биљка што је тим раствором заливана свенула је и осушила се раније од осталих биљака. То је доказ да је алкохолно пиће отровно. Кад се узме растворен алкохол и то један део алкохола на хиљаду делова воде па се у ту течност метну рибице, оне ће се све слабије кретати, док после неколико минута не падну на дно суда и после 24 часа угину. Опет доказ да је алкохолно пиће отровно.

Енглески мајор пустио је да војници под тешким условима марширају без алкохола и с алкохолом и нашао је да увек боље марширају без алкохола него са алкохолом.

Сељаци из једног села близу Алексинца, немају у селу крчме и свет је трезвен. За време целог турског рата није било ни једног болесника из тог села, ма да су имали да издрже велико напрезање.

Битка на Марици изгубљена је због алкохола.

Лекари тврде да су рањеницима Арнаутима ране у рату брзо зарастале. Познато је да Арнаути не пију.

У свету умре од алкохола годишње 950.000 људи, што за 30 година чини 7.500.000 људи. Таман толико колико један страшан рат покоси. Од 100 злочина 60—70 учињено је у пићу.

Ја ћу вам овде на слици показати како изгледају они што пију, како изгледа срце у пијанице итд. Да ли ви треба да пијете алкохолна пића — Не. Да ли су корисне по народ те радње где се троши алкохол» — Нису.