Učitelj

76 Нове књиге И листови

Професор Елза Келер показала је последње деценије нове путеве најпре у својој настави француског језика у државном заводу за васпитање девојака. Самосталним стваралачким радом успела је после шестогодишње наставе да су четири разреда који су слободно радили, у вишенедељном отсуству учитељице (г-ђа Келер била је ради студија у Шведској) сами беспрекорно организовали наставу. Сарадница г-ђе Келер, Ј. Хамберг, спровела је као управитељица једне више девојачке школе у Варбергу у Шведској с успехом принципе гореименоване госпође код наставе немачког језика за шведску децу. Социјални живот бечке класе у заједничкој настави, у групној настави и томе слично објаснио је социјални психолог К. Рајнингер у сарадњи са г-ђом проф. Келер.

После ових искустава је г-ђа Е. Келер — ослањајући се на своје темељно знање на психолошком пољу и на пољу педагошке теорије — стваралачком наставом показала радној школи нове путеве односно темељно рашчистила основне појмове. Најпре је утврдила ред људске „форме занимања од најранијег детињства у овим појмовима: играње, учење, вежбање, рад, стварање. Онда долази исцрпна анализа о главним проблемима сваког педагошког рада, о ученицима, о градиву, разреду, учитељу и педагошке ситуације и о њиховом међусобном односу. Тако она покушава синтезу психолошки и културнофилозофски ориентиране педагогике и заснива своју теорију стваралачке наставе на синтези умно-исихолошког правца Билера и на структурној психологији Шпрангера.

У другом делу књиге пружају нам се слике пуне живота из: језичне наставе Келер и Хамберг и тако се очигледно претставља наставна уметност на стваралачко-теоријској основи. Сваки учитељ наћи ће у овом делу многе побуде и практичне путоказе о организацији заједничке, групне и појединачне наставе, о стварању школског живота на основи унутрашње радне дисциплине и индивидуалног поступања са појединим типовима ученика.

У трећем делу спроводе Келер и Рајнингер заједнички два социјално-психолошка истраживања код искључиво слободних ученичких заједница и група. У овом делу показује се још јасније функција учитеља као организатора дечјег и младићског рада и стварања.

Горња дела су важни прилози за научно установљавање и практично спровођење радне школске педагогике и заједничког васпитања. Учитељи и васпитачи имаће, проучавајући их, велику корист у свом раду.

Павле Кркић

С) Нове књиге и листови

„Југословенче“, лист за ђаке основних школа, издаје Југословенско учитељско удружење у Београду. Уредник Дамњан В. Рашић, претседник Учитељског удружења, помоћник уредника