Učitelj

Нове књиге и листови 77

Милош Матовић, учитељ у Београду. Излази у месечним свескама сем јула и августа. Годишња претплата !0 динара.

Предузето је све што је потребно, да овај лист, који је намењен свој деци наших основних школа, изађе у што лепшем облику и са што бољом садржином, и као такав ускоро ће изаћи. Господин Министар просвете је одобрио да се лист може растурати по основним школама и препоручио је управитељима и наставницима да се око растурања листа што јаче заузму. Извршни одбор се нада, да ће лист од стране учитеља и учитељица бити добро прихваћен и да ће се они својски заузети око његовог растурања. Ако сваки наставник у своме одељењу растури само четири примерка успех листу је обезбеђен, а толико сваки може растурити. Ако се растури више, већи ће и успех бити.

Ради администрације потребно је да сваки наставник достави своме управитељу колико примерака може да растури у своме разреду. Управитељи ће захтев за укупан број своје школе доставити школским надзорницима, а надзорници ће доставити списак управитељских захтева Администрацији Југословенчета, Београд Краља Милутина 66. Господа школски надзорници су већ умољени, да списак управитељских захтева израде са рубрикама: име школе, место, срез, бановина, последња пошта и број примерака који се наручује.

Уредништво „Учитеља“ са своје стране топло препоручује „Југословенче“ свима учитељима, јер идеја која кроз њега провејава стоји потпуно у складу са васпитним задатком основне школе.

стазшк Јисозоуепзкорг рготезогзког агизфуа, зуезка јиш амоиз! 1931. Џгефик Јоуап Вађес.

Ова свеска Гласника Југословенског професорског друштва посвећена је Словеначкој. То је учињено у вези са овогодишњим професорским конгресом који је одржан у Марибору 7 и 8 јула 0. г. Материјал за ову свеску, сем два чланка, припремила је секција Љубљана, помоћу нарочитог одбора који је за то одређен. Иначе је свеска дело које носи назив „Наша Словеначка“. Професорско друштво развија све већу дилатност у погледу књига. „Наша Словеначка“ је у низу посебних издања професорског друштва шеста књига која садржи енциклопедију историје, географије, слика живота и просветно-културних прилика у Словеначкој. Садржина је украшена лепим илустрацијама, те се на тај начин и сликом истакло оно што је кроз чланке лепо написано о лепоти и богатству Словеначке. Препоручујемо је читаоцима Учитеља.

Наука хришћанска за ! и за [ разред основних школа, од Филипа Тошовића. Издање књижарнице Милојевић и Павловић, Београд, Краља Милана 68. Цена по 5 динара.

Обе књиге израђене су по наставном програму, градиво је изнето врло просто и лако а са лепим уметничким сликама. Књиге