Učitelj

Рад лоптом у забавишту 363

НАСТАВНИ РАД

Рад лоптом у забавишту

од Радише М. Стефановића, управитеља Вежбаонице у Београду

Играње лоптом спада у најстарије игре, које историја зна. Још стари Египћани употребљавали су је врло радо, а по школама у старој Грчкој била је најомиљенија дечја играчка. Платон и Орације у својим списима често су је спомињали, док су Атињани чак подигли и један споменик Аристошку, чувеном играчу лопте. Арабљани и Римљани такође су је употребљавали у играма и она је постепено заузимала место код свих народа тако, да је и данас најомиљенија играчка не само код деце, већ и код одраслих.

У Фребеловом забавишту помоћу лопте деца стичу многе претставе и појмове. Само тај рад треба сматрати као једну врсту колективне игре, као нешто спонтано и ненаметнуто. Тако је Фребел радио, и ми сматрамо да се још и данас тако може радити чак и у оним забавиштима, која нису чисто Фребеловог система. Само, ствар је уметности и лепо изабраног градива. Због тога је Фребел спремио за свако дете по једну лопту од уваљаног сукна, длаке или какве еластичне материје. За сваку лопту привезао је по један канап дугачак 26—830 сантиметара. Лопте су обојене главним бојама из сунчевог спектра.

Појам о облику

Забавиља раздели сваком детету по једну лопту, коју деца разгледају, пипају, сравњују и тако стављају у акцију чуло вида и чуло пипања. Затим своју лопту мењају са друговима да се увере како су све те лопте једнаког облика и како имају неке заједничке особине.

Кад су деца подуже имала лопту у рукама, и кад су је добро разгледала, забавиља их пита: „Каква је лопта2“ („Лопта је округла.“) „Шта је још округло>“ („Око, точак, јабука.“) „Од чега је направљена та лопта код вас>“ („Од сукна.“) „Стегните је! Каква је сада»“ („Сад је тврда.“) „Шта је још тврдо» („Камен, дрво.) „Погледајте ову лопту код мене! Од чега је она>“ („Од гуме.) „Шта ради кад је ударим о под»“ („Отскаче.“) „Узмите је и пипните“! Каква јер“ („Мека.“) „Шта је још меко» („Вуна, тесто.) „Узмите пластелин (или иловачу), па направите по једну лопту!“ Кад је то готово, онда забавиља захтева од деце, да изрежу од хартије по једну лопту, па после и да је цртају. Сада се учи и песма о лопти: |

МЕ