Učitelj

364 ; Радиша М. Стефановић

| село ИМАМ ЛАДОПТУ ШАРЕНУ 2. Стамкобић,

Т па рај р р рјрр] ј-

1 | 1 је ај

фар | 154 1 ј ТЕ # зао

Т Т

] + ;

Ј 4 ] 2 # ј- 4

» 4 444

+ 1 ј Р. 4 = 6

4 мамлобту спа ре ну, шаре му, 30 бет де цу та ле ну на ле

5. +. 72 ! Г ј ј тј

уто Де = 1 ] Т = #Е =

7: фриз

ј јер о

Т

ТГВ

1 1 Павија | МЕНЕ оне ну; сви а та те у ред ста гла нај (о љет ћу лошу да и

Појам о бојама

Данас је још спорно питање, које боје деца треба прво да науче. Поред беле и црне боје, коју деца у забавишту већ разликују, ја мислим да их треба упознати још са четири главне боје: црвеном, жутом, плавом и зеленом. Забавиља их прво упзнаје са црвеном и жутом. Зато припреми лопте, хартије, парчиће штофа, јабуке итд., обојене тим бојама. Покаже им прво црвену лопту и захтева, да је посматрају. „Какве је боје ова лопта“ („Та је лопта црвене боје.“) „Какве је боје ова хартија“ („Та је хартија црвене боје.) „А какве је боје ово парче штофа» („Црвене боје.) „А ова јабука» („Црвене боје.“) „А ова капаР“ („Црвене боје.) „Шта је још црвено“ („Крв, вино, цвет“.) Затим узима. жуту лопту. „Какве је боје ова лопта» („Та је лопта жуте боје.“) „Какве је боје ова хартија» („Та је хартија жуте боје“.) „А ова јабука“ („И она је жуте боје“.) „Шта је још' жуто“ („Дуња, цвет.) „Мзвадите ваше хартије у боји! Нађите само црвену и жуту хартију! Изрежите једну црвену и једну жуту јабуку!“ Кад је то готово, настаје цртање црвене и жуте јабуке писаљкама у боји. Најзад песма:

ВЕ ЈАБУКЕ о ОНА 8. Ликолић) #—— 1 ју 1 Ци је ет ће | = реални ажј = 25 -— је Пеђа ј Ш ма а на убе ја (у ке, цр 4. ну м «р % ну и жу 2,

Цр “ ну ће се ки фа (и, а да си ће а а шшиће жу у

= со те 5

ве н са ИЕ Би ЕМ да сали ће жу 229

Г

"5

После извесног времена, кад се забавиља увери да деца добро разликују црвену и жуту боју, упознаје их на пример са зеленом и плавом бојом. Прво их упознаје са зеленом бојом по сличном поступку са пређашњим бојама.

„Шта је још зелено“ (,„Трава, лишће, јабука.“) „Изрежите од хартије једну зелену јабуку и један зелен лист! Нацртајте то и обојите писаљкама у боји!“ МИспричати кратку причицу у којој се говори о зеленом лишћу, трави итд. Песма: