Učitelj

Угљени оксид и угљена киселина З6Т

ћумур, и потпаљивао га увек напољу, испред куће. Кад се добро. разгорео, уносио га је у собу. — Једнога дана било је много хладно. Тај човек се вратио увече са рада касно. Био је много уморан и од посла саломљен, тако да није могао сачекати док се ћумур добро разгори напољу. Чим је потпалио ћумур у мангалу, унео га је у собу и — заспао... Прозори су, због хладноће, били затворени... — Сутрадан људи су га чекали дуго да изађе из куће,. али њега није било. Чекали су још мало али он није излазио. Они онда приђу прозору и погледају унутра. Виде човека да још лежи али се не миче. Брзо уђу унутра и, на велико чуђење и изненађење, нађу га мртвог. Сви су се чудили и питали: „Зашто ли је умро, кад. је синоћ био здрав!>“ — Нису могли никако да се сете због чега је умро. У соби је било страшно загушљиво. Видели су мангал на сред собе и у њему пепео од ћумура. — Шта мислите ви, децо, због чега је умро тај човек» — Умро је због тога што је унео у собу мангал са нераспаљеним ћумуром. Шта бива кад ћумур гори2 — Излази неки гас. Какав је тај гас» — Отрован и загушљив. Па шта је било са оним човеком што је умрог — Отровао се, угушио се. :

Нашта личи ћумург — На угљен. Е, децо, гас који испушта ћумур приликом сагоревања зове се угљенов оксид (запишем на табли и објасним да оксидисање значи сагоревање).

Хајде ти, Петре, метни у мангал мало ћумура... Добро. Узми ти, Андреја, мало жара из пећи и стави га испод ћумура. Де ти, Мирославе, распали тим картоном ћумур. Тако. — Ко зна да ми каже шта испушта сада ћумур када горирг — Испушта гас. Како се зове тај гасе — Угљенов оксид. Шта мислите, да ли угљенов сксид може да гори» — Може. Гледајте добро. — Каква је боја његовог пламенаг — Плавичаста. А какве је боје пламен када дрва горе» — Црвено-жуте боје.

Како су стајали прозори на соби кад се онај човек угушиор — Били су затворени. А шта је оно, рекосмо, испуштао нераспаљен ћумург — Испуштао је гас -– угљен оксид. Па какав је тај гас кад је човек од њега умро» — Отрован. Да ли би се он угушио да су прозори на соби били отворени» — Не би. Зашто» Зато што би оксид излазио кроз прозор. А може ли угљени оксид да угуши напољу, на отвореном простору» — Не може. Зашто» Зато што би га ветар растурио.

Шта је овог — Пегла. Чему она служи» — За пнеглање. Шта се ставља у њу — Ћумур. Зашто се жале жене да их боли глава после пеглања» — Зато што ћумур није био добро распаљен па јеиспуштао угљенов оксид, а оне га удисале. Зашто се не угуше жене кад га удишу» — Зато што је гаса било у малој количини. Да ли и дрва могу пуштати тај гас> — Могу. Кадар — Онда кад. је ватра загушена затварањем чункова. По чему можемо познати да се тај гас развија» — Познаћемо када дрва горе плавичастимпламеном .