Učitelj

362 Свет. Д. Миловановић

Шта смо рекли, какав је угљенов оксид» Отрован и затушљив. А какве је боје његов пламен и да ли гори» — Плавичасте и гори.

Записати особине угљен оксида: отрован, загушљив и гори "плавичастим пламеном.

Други део: угљена киселина

Децо, пазите даље шта ћу да вам причам! — Поред угљен оксида има још један отрован гас који се зове: угљен двоксид или угљена киселина. (Записати на табли.) Угљена киселина обично се налази по старим и запуштеним бунарима, ниским пећинама, увалама, рупама. Поред овога, ствара се и онамо где нешто гори, на пример, кад у једној соби гори много свећа или кад је лампа полуотворена. Угљена киселина скупља се и онда када у једној соби има много људи и прозори су затворени. — Шта мислите, децо, какав ваздух људи издишу» — Покварен. Па какав ће бити онда ваздух у соби где има много људи» — Покварен. А какав је ваздух у подруму где ври ново вино; — Загушљив. Због чега» Због тога што у њему има угљене киселине.

Слушајте једну причу:

Једнога дана искупе се људи крај неког старог и запуштеног бунара. Решили су били да га очисте, да би користили воду из њега. Да би га очистили, спустили су једног човека у бунар. Кад је сишао доле, ућутао је и није више ни речи проговорио. За овим су спустили другог па и трећег, да би видели шта је било са онима који су силазили у бунар и више се нису јављали. И они су ућутали, чим су сишли доле! Викали су их озго, али — узалуд. Нису се јављали. Да би видели шта се десило тим људима, спустили су полако упаљену свећу у бунар. И свећа се угасила око половине "бунара иако у њему није било ветра...

Шта мислите, какав је ваздух био у бунаруг — Нечист, покварен, загушљив. Зашто се угасила свећа» — Није могла да гори у нечистом ваздуху. Чега је било у бунару» — Било је угљене киселине. А због чега су ућутали они људи што су се спустили У бунар» — Они су се угушили. А шта је било са свећом кад су је спустили у бунар» — Угасила се. Зашто» — Зато што је у бунару било угљене киселине. Шта, дакле, то значи кад се свећа угасила у угљеној киселини» — Значи да угљена киселина гуши горење и у њој се не може дисати. Од куда баш угљене киселине у буна"рима, рупама, пећинама, пониским местима» Она се ствара у ваздуху и ту се таложи. Каква је, према томе, угљена киселина кад се таложи по дну и по ниском земљишту» — Она је тешка. Да ли је тежа од ваздуха» — Тежа. А од куда угљене киселине у за-твореним собама» — Ту се угљена киселина ствара.

Слушајте још једну причу, сличну оној о бунару.

У једном подруму превирало је ново вино. Не знајући каква "им опасност прети, сопственици тог подрума су дошли до њега и