Učitelj

Угљени оксид и угљена киселина 363

један по један улазили унутра. Како је који ушао падао је онесвешћен на под и није више ни речи проговорио нити устајао. Да Фби видели шта се десило тим људима, ушли су унутра, у подрум још неки људи. Међутим, и они се нису више враћали. И њима се десило исто што и онима првим. На крају, неко ко је учио у школи :0 овоме што ви сада учите, сетио се у чему је ствар. Брзо је запа'лио свећу и пружио је напред у подрум. Свећа се угасила. Одмах је видео у чему је ствар... Шта мислите ви, децо, о овоме» Мислимо да је у подруму било угљене киселине услед превирања вина. Шта је тај човек требало да ради, да би спасао оне људе који су се онесвестили» — Требало је одмах да отвори врата и прозоре на подруму да би ушао чист ваздух унутра како би се људи освестили и он ушао унутра. Тако је.

Да ли се и у нашој учионици ствара угљена киселина» "Ствара се. Заштог — Зато што ми дишемо. Шта ми удишемо» "Чист ваздух. А шта издишеморг — Нечист ваздух. Како се онда зове тај нечист ваздух који издишемог — Угљена киселина. А како се зове који удишемор — Чист ваздух — Кисеоник (објаснити). Добро. А зашто отварамо прозоре на учионици када изаЂемо на одмор» — Да се учиниоца проветри, дау њу уђе чист ваздух — кисеоник, а да изађе нечист ваздух — угљена киселина.

Шта је то угљен оксид» — То је један гас. Какав» — Отрован. А шта је угљена киселина» — И то је гас. Је ли и он отрован> — Јесте.

Записати: Угљен оксид и угљена киселина су отровни гасови. чОни су опасни по живот и од њих се треба чувати.

Корист и примена стеченог знања у животу

1) Када човек има и дрва и ћумур, шта треба радије да упо"требљава за огрев» — Дрва. Зашто — Зато што је ћумур опасан и човек мора њега пажљиво да употребљава. Да ли је опасан и онда када се добро распали напољу па се унесе у одају за загрезвање» — Није. Зашто» — Зато што тада нема више оног отровног гаса — угљен оксида. Како ћете познати да ли је ћумур распаљен или није» — По оном плавичастом пламену.

2) Шта треба жене и мајстори-кројачи да употребљавају за пеглањер — Жар. Треба ли да га мешају са ћумуромр — Не треба. Зашто» — Зато што ће их од ћумура болети глава а од самог "жара — не.

3) Јесте ли видели какву направу на чунковима од пећи за загревање собер — Јесмо. Зашта служи онар — За затварање и отварање чункова ради пролаза ватре — јаче и слабије. Смемо ли „да затворимо чункове од пећи кад се ватра у њој још није добро разгорелаг — Не смемо. Зашто. — Зато што се гуши горење. А лита се тада ствараг — Угљени оксид. Је ли је то здравог — Није. Зашто — Зато што може да наступи гушење.