Učitelj

366 Катарина М. Радовановићева

Огдап!гас ја зкој ја

јдеа! Зкојаке огеаштааје јечје да отогиа пајбој; бог 2уапја: 1 да рогед орег ођгахоуапја ргић пајђоЏе обгагоуапје 7а зуа 2уапја. Сјеџгап ог 2уапја розе зе па (ај паст, да зе опјафпа 50 аше угетепа 7аједпо уазрћауа 1 да је пазгаул ргоггат о зуез!гап ћ, дакје јефзуепа Хкоја. Мајђое јефпзуепе “које розгоје и Атепсе, Кизу! : и СПе. Ргуа дуа зирпја којоуапја (ко језе ргу! зшрапј до 10 18 12 соФфпе 1 ага! зирапј до 14 48 16 гоФпе) ођауедн ви 7а зуп погтајпи. Чеси, 11 пета #штејака, а пета 1 гшкајћ 5која; Тек розје дгигог зШирпја робпје деоба Зкоја и гахпе угзје. Оуакау чет розбој; 1 и Кнаји, ап зато па ћагнј, и Аџзштји је ргејах 17 гтадапзке Зкоје с згедпји 41 ођгпшо отосисеп, и Атепс! зи хађам ба зазјауп! део озпоупе Хкоје 1 оуо роКкагхије да је ргтекојкко Чођа пајуажје ха уазрпапје Кагактега.

Шести интернационални конгрес за ново васпитање )

Катарина М. Радовановићева, учитељица у Реснику (крагујевачком)

Т Увод

Шести светски конгрес Интернационалне лиге за ново васпитање заседавао је у Ници од 29 јула до 1 августа 1932 године.

Требало би неколико бројева нашег листа да би се дао детаљан преглед послова овог обимног конгреса, на коме су били заступљени више од 1500 васпитача из 52 разне државе.

Свако пре подне од 9 до 121, часова, у Гусве ди Ратс Тиретај, и после подне почев од 17 часова, у Рајајз де Ја Мед етталбе, одржавани су беспрекидно многобројни течајеви и конференције.

У исто време приређене су изложбе уметничких радова, на којима су прецизна објашњења упознавала слушаоце са праксом савремених метода: Моптезвот, Сопзте!-а, Пестоју-а.

%

У лепој Ници за ових петнаест дана бујао је интелектуални живот. Претставници људске мисли, који су дошли са све четири стране света, размишљали су о ова два битна питања:

1. Како да се васпитање прилагоди новим друштвеним приликама и сталним променама у њемуг

9. Како васпитање може да помогне да се друштво побољша»

Интернационална лига за ново васпитање занима се само техником васпитања и образовања детета. То значи да се она ставља потпуно изван свих политичких партија и изнад свих кон-

#) Извод из 1' есоје ег Ја ме, бр. 2 од 1 октобра 1932 г.