Učitelj

Конгрес за ново васпитање 367'

фесија, и да тражи да се изгради један човечан програм где ће све силе мира сложно радити да се омладина од раног детињства оирјентише у правцу кооперације, која је једино способна да реши проблеме данашњице.

Данашња криза захтева удруживање напора свих људи за стварање једног новог васпитања, које би базирало на овим принципима: 1. Васпитање мора да оспособи дете да схвати сложеност социјалног и економског живота нашега времена, које ће, по несрећи, ускоро осетити на своју штету.

9. Оно треба да буде тако схваћено да одговара интелектуалним и осећајним потребама деце различитог темперамента и да им у исто време пружи прилику да се увек испоље према својим карактерним особинама.

3. Оно треба да помогне дете да се добровољно прилагоди захтевима живота у друштву, замењујући дисциплину, основану на принуди или на страху од казне, развијањем личне иницијативе и одговорности.

4. Оно треба да повлашћује сарадњу између свих чланова школске заједнице, доводећи учитеље и ученике у могућност да. схвате вредност разлике карактера и самосталности духа.

5. Оно треба да научи дете да поштује своју сопствену националност и да са радошћу прима оригиналне прилоге сваке друге нације општој људској култури.

Ове директиве садрже главне правце многобројних проблема чије решење може поступно да припреми прогресивну еманципацију духова. Ова општа васпитна начела помоћи ће да се припреми прогресивно уздизање моралних снага и да се колективна акција упути у правцу боље будућности коју назиру велики умови.

Судбина људска, која би могла бити трагична, ако би негативне снаге победиле, могла би се оријентисати ка бољој будућности, пошто „мудрост и правда надокнаде своје задоцњење у науци по речима Ра! Гапдеујп-а, претседника овог конгреса.

За наше читаоце не можемо ништа боље учинити до да пренесемо најглавније одломке из неколико предавања и да тиме пружимо изглед целине сјајног држања овога конгреса.

Захваљујемо свима овим васпитачима који стоје на челу људске мисли и који су дошли са свих страна света на овај ничански конгрес да би удружили своје одушевљење, своје бриге и своје наде, да би помоћу обновљеног васпитања припремили пацифистичку епоху, о којој сањају велики људски умови.

П Апел родитељима и васпитачима На самом почетку износимо апел који је објавила група Француза присталица новог васпитања. Стопре Етапсајз ФЕдпсаћоп Мопуее, Француска секција интернапионалпе лиге за ново васпитање упућује апел свима који