Učitelj

Конгрес за ново васпитање 369

спитавајући децу, ова група види да се повећава број њених присталица и њених одељака.

"Постоји једно средиште за везу, информацију и пропаганду за све оно што има везе са напретком васпитања. То средиште доводи у везу научнике, васпитаче и родитеље, шири у јавности љубав и свесно познавање питања која интересују омладину, подржава и приказује успеле новине, у нади да ће удружена акција научних радника, техничара, родитеља и учитеља помоћи да се створи и одржи у јавној и приватној настави дух активне обнове.

Ш Говор Веа се Епзог

Овај говор сјајно прецизира циљ донет на овом конгресу васпитача који су се сакупили са свих страна света да би измењали своје мисли и да би дискутовали о будућности нових васпитних метода.

„Желим да моје прве речи буду добродошлица свима делегатима заступљеним на овом М! светском конгресу Интернационалне лиге за ново васпитање. Дошли сте на двонедељни велики и неуморан рад, где ћемо се наћи лице у лице са проблемима који интересују све васпитаче света, и где ћемо, у овом заједничком напору, створити међусобно пријатељство, са сигурношћу да једино удружена акција може довести ове проблеме до њиховог решења.

Педесет и две нације су заступљене на овом конгресу. Наша љубав биће упућена најпре делегатима најудаљенијих нација, који су дошли из Јапана и Кине, Индије, Савезних Држава Северне Америке и Канаде, Северне Африке. Али наш дуг пријатељства и љубави је велики према свима вама, јер ми знамо колике сте жртве поднели због доласка овде. Ми не спадамо у оне људе који имају много новца, и тежак је живот за све нас.

Ове тешкоће живота су такве да су нам извесни наши најбољи пријатељи саветовали да напустимо нашу намеру. Али једна виша потреба намеће нам ову одлуку.

Баш у овом моменту треба пружити васпитачима омладине прилику да пречисте оне принципе који, кад се једном уведу у све школе света, могу изменити људско друштво и избавити свет из хаоса у коме се налази.

Укинути овај конгрес значило би спојити нас у софизму неповерења и очајања који данашњи свет држи у ропству. Кад смо настојавали да га одржимо ми смо потврдили своју непоколебљиву веру да једино васпитачи целога света могу свет довести до Једног схватања и до здравије и чистије примене људског живота.

Чврсто верујем да никаква сила ван васпитања не може спасти цивилизацију катастрофлане дезинтеграције и да васпитачи могу да испуне то чудо ако просто раде све што могу да би помогли сваком детету да развије све своје способности, а не само

Учитељ 24