Učitelj

Конгрес за ново васпитање 371

Свет се сјединио, па било нам то по вољи или не. Битни предмет будућег васпитања јесте дакле људско васпитање. Ако можемо да поставимо принцип овог васпитања, да помоћу њих створимо способне генерације да се лако и слободно прилагоде општем друштвеном животу, не наносећи штете националном животу и култури, ми ћемо допринети свој користан принос неизбежној обнови.

Израђујући програм овог конгреса, имали смо у виду битне проблеме и основне принципе.

На првом месту проблем национализма и интернационализма. Нико не може и не намерава да ослаби ни живот породични, ни живот национални, ми то понављамо, али дете треба да научи да оно што је страно није страно, већ тако исто природно каогод и људско, да је национална разлика један фактор људског богатства које заслужује да се подржава и заслужује сваку симпатију, и да национална култура налази своју праву вредност само ако уђе у оквир простране људске културе. Ми ћемо затим видети да васпитач у школи не може да испуни свој посао без сарадње дома и школе. Једна важна секција конгреса третираће дакле о детету и о породици.

Једна друга секција занимаће се образовањем васпитача новога доба, једна друга јошо уједначењу које треба да се оствари између општег и стручног васпитања.

За међусобну измену националних мисли има места такође да се испита могућност да се развије, изван националних језика који обрађују дух дечји још од њихових првих година, један интернационални језик који ће олакшати ове везе. Једна секција занимаће се дакле обрађивањем интернационалног језика.

Најзад, психологија као наука о човеку и односима људским, освојила је такво место у савременој науци, да смо јој и ми дали одговарајућу везу у нашим радовима.

Али изван свих секција у којима је наш рад издељен на одељке, визија његовог јединства биће увек заступљена. У духу братства за човечанско васпитање радићемо за васпитање свакога човека у свима људима.

И све наше разлике ишчезнуће пред дивном слогом нашег посла. М кад се вратимо у наше земље са овом сјајном визијом једно новог сјаја, обнова света на бољим основама оствариће се са мање патње благодарећи нашем раду.

МУ Друштвена еволуција и васпитање

Резиме говора проф. Ргаде!-а, директора Интернационалног биро-а за васпитање

Ако се упореди историјска еволуција друштва са основним чињеницама психологије детета допушта нам се да се надамо. С једне стране човек је зацело умео много пута променити своје

24%