Učitelj

376 Катарина М. Радовановићева

школе, нарочито у доба када се навике формирају, створимо им услове не идентичне онима у којима су живели њихови претци, већ услове који ће их оспособити да у њима пробуде и ставе у покрет снагу коју су она наследила од својих великих некадашњих пионира. Треба да они открију нове светове.

Као пословни човек досадашњи васпитач је капитулирао. Његов план био је прогрес, али његов прогрес није имао плана. Радећи за самога себе, он је остављао другима бригу да осигурају спокојство целине. Није довољно више гледати са страхом

јако осцилирање часовника, потребно је променити правац. Г..

Релуеу, који употребљава ову слику открива нам, упркос своје старости, како његова психологија може да се примењује на политички живот.

Данашња криза, међутим може да буде корисна ако нас за времена откине од нас самих и од наших заблуда; неке жртве које нам намеће готови смо да поднесемо.

Треба организовати у школи социјалну културу, ако хоћемо да деца сутрашњице имају осигуран живот у сигурном друштву. А школа и јесте главни инструменат за крупне реформе. Ранија школа, школа прошлости није припремала људе који би били способни да реше данашњу кризу, зато што их је издвајала од људског живота. Потребно је да школу изменимо у један жив елеменат друштвеног живота, да би постала један позитиван фактор у неизбежним променама. — У формирању индивидуалности, које су довољно снажне да сачувају своју снагу и своју свест у време кризе, и да приме, у доба формирања, одговорност неизбежног краја завршетка, три принципа нарочито треба имати "у виду.

Пре свега организација школе треба да да деци слободе, довољно слободе да би знала шта значи она кад је не би имали, да би се уверили да слобода није циљ, већ само средство помоћу кога је само могућан развитак бића, један дуг који смо добили и за кога стално одговарамо.

Ми, вођи и саветници омладине, треба у слободи да видимо услов који једино допушта да се искључи све што чини сметњу потпуном изражају живота.

Најзад треба изменити школу у социјалном смислу, то ће рећи направити од ње једну радионицу националног и општег људског живота. Деца ће се ту мешати у активности по своме избору, развијати се у живој измени идеја. Књишка школа је умрла, а нова школа потстицава на живот ватрене људске душе. _

Најзад, на трећем месту деца наших школа треба да науче драгоцену вредност времена, не времена схваћеног као инструмента наше грознице и наших корисних циљева, него као једног блага које треба паметно трошити, као средства за рашћење и средства културе, времена које нам је свето у задовољству као и

| | | ћ |

а 25 а а