Učitelj

380 Преглед наставних средстава

је изразио дивљење гостољубљу вароши Нице, тако исто, раскоши палате у којој су конгресисти одржали своје скупове.

Претседник конгреса је укратко резимирао радове секција и конференција. Констатовао је да, ако МГ конгрес не допре до крајњих закључака, он ће бар срећно рашчистити терен за будуће дискусије. Немогуће је, уосталом, под датим околностима. економске променљивости, које су резултат садашње кризе, дати дефинитивно решење проблема који су били постављени пред. нашим скупом. Затим је објавио да ће се идући конгрес одржати 1935 године. Позиве су већ упутиле Немачка, Аустрија, Бразилија, Пољска и Холандија.

У народну школу народна учила!

Учитељска тискарна у Љубљани и Учитељски дом у Марибору ставили су себи у задатак да почну са издавањем учила 32 народне школе, која би одговарала потребама и карактеру наших југословенских народних школа.

Све наше школе до сада су поручивале учила и наставна средства директно или преко књижара из иностранства. За скупе паре добијали смо слике и друга разна учила, која нису увек одговарала захтевима васпитног задатка у нашим школама. Имајући на уму васпитно значење добрих и околини наше деце сродних слика и наставних средстава, Учитељска тискарна у Љубљани и Учитељски дом у Марибору одлучили су да замоле наше: сликаре и наше учитеље-мајсторе, да они израде слике и учила, која одговарају средини у којој се развијају наша деца, па да Тискарна и Дом онда овакве слике и учила издају. Учитељска тискарна у Љубљани и Учитељски дом у Марибору имају већи своје ценовнике, које могу да шиљу свакоме, ко их тражи.

Учитељски дом у Марибору издао је у последње време четири слике, које ће бити од свих народних школа па и од свих учитеља и других особа, које се баве народним просвећивањем добро примљене. Ове слике су: !) Јесен, 2) Светска жетва пшенице, 3) Које је време у другим земљама кад је код нас подне и то 21 децембра кад почиње година у природи и 4) Блед.

ж

Слику „Јесен“ израдио је познати словеначки сликар Максим Гаспари. Слика је у бојама и упознаје гледаоца са свима радовима нашег сељака у јесен. На њој се види берба грожђа, муљача и прављење новог вина, у средини раде сељаци у пољу, беру воће. и возе лишће кући. Доле су са једне стране чобани и стока на паши, а са друге стране ловци лове зечеве. На сликама које се добијају из иностранства обично се налази цео овај јесењи живот само на једној слици. Овакве слике нису ни природне ни логичне,