Učitelj

392 Књижевни преглед

Буду изабрани, и тек у своме последњем земаљском животу постао је Буда.

Ове староиндијске приче су дакле збирка догађаја у разним животима Бодисатве. Дубоке по својим мислима и занимљиве по. својој садржини ове приче праве на читаоца ванредан утисак.

Др. Франц Дерганц: „Борба запада ин взхода“. Издала Учитељска тискарна у Љубљани 1932 год.

Име др. Франца Дерганца познато је словенским учитељима, нарочито лекарима па и осталим интелектуалцима. У педагошком часопису „Попотник“ он је написао већ много филозофских и психолошких чланака, а најважније његово. дело, које је штампано у „Попотнику“ више година је „Филозофски лексикон“. Штета што је „Попотник“ обуставио објављивање овог јединственог дела у словеначкој филозофској литератури!

„Борбу запада ин взхода“ написао је др. Дерганц за свечано издање „Вестника чешких лекара“ у Прагу број 27—28 под насловом „Западноевропска и соколска евгеника“ и то приликом стогодишњице Тиршевог рођења. Сада је ово своје дело допунио и проширио, написао увод и епилог, те га посветио „идеалноме борцу соколства и Словенства брату Енгелберту Ганглу“.

Задатак ове књиге је да упозна читаоца са субјективном филозофијом запада, пропашћу западног скептицизма и материјализма, а са објективном филозофијом Словена и победом објективне филозофије братства. У уводу писац расправља о субјективној и објективној психологији; о развоју човечје душе; о германској расној филозофији и о словенској души и о Тиршу. Главни део обухвата ове расправе: о узроцима светске социалноекономске кризе и о евгеници у Енглеској и Америци; о француској расној филозофији и немачкој евгеници; о западној офанзивној и словенској дефанзивној евгеници; о чешком филозофу и организатору др. Мирославу Тиршу и о Тиршевој психогенези и основним принципима Тиршеве филозофије и евгенике.

У кратким, јасним и прегледним чланцима писац др. Дерганц приказује у овоме своме делу значајну и гигантску борбу германског запада и словенског истока.

Др. Фр. Дртина: Идеали взоје на словеначки језик превео др. Драг. Лончај, начелник Просветног одељења у пензији. Издала Учитељска тискарна у Љубљани 1932 год. Л издање.

Прво издаве ове брошурице изашло је 1901 године али је постало актуелно тек у садашње време, кад се много дискутује и пише о „новој ш«оли“.

Васпитање омладине одређује будућност народа. Због тога смотрена политига мора да се нарочито брине о васпитним и школским питањима. Образовање изумрлих генерација прелази