Učitelj

394 Књижевни преглед

кону асоцијације. Присталице тога правца истичу, да су писана слова слична штампаним и да их упоредо деца лако науче. Већина буквара код нас су тако и израђени, али најновија истраживања доказала су, да и тај начин рада није сасвим препоручљив и тако се појавио и трећи метод рада.

Трећи метод рада у букварској настави састоји се у томе, што деца прво науче да читају, па кад пређу на читанчицу, отпочињу да уче писана слова. Њихови су разлози ови: човек у животу много више чита него пише и зато читање треба пре да научи; писање је деци првога разреда непотребно, јер се њиме нигде не служе; писање је вештина која захтева извежбанију руку и више умешности. Напослетку присталице овога правца тврде, да је писаћа машина данас толико ушла у употребу, да су писана слова постала излишна. Из тих разлога поникли су нови буквари, са сликама у боји и изврсном техничком израдом, у којима се прво уче штампана слова и у којима је текст састављен од самих реченица.

Обрађивање чланака врши се на тај начин, што се претходно објасне непознати изрази па се чланак чита и препричава по одељцима. Бајке у нижим разредима треба што више упо-требљавати ради развића фантазије, али макако биле дугачке, не смеју се делити у одељке.

Тонини предлаже да се у првом разреду рачунска настава предаје само очигледно и са именованим бројевима. За њега н. пр. не постоји број два сам за себе, већ он је увек именован као: два човека, два дрвета, две гуске итд. Он је мишљења, да рачуницу као уџбеник треба избацити из основне школе и увести, да ученици сами себи задају задатке. Само тако рачунска настава моћи ће да развија логичко мишљење. |

Земљопис Тонини предаје идеалним путовањем. Тај метод је за наставнике тежи, али је за децу лакши и интересантнији. Тада деца наилазе на разноврсне земљописне објекте и лакше их упамте. За наставнике је можда лакши онај метод по коме се уче прво границе, затим планине, реке итд., али је тај метод осуђен као механички, јер нагони ученике на голо памћење имена.

Историјска настава треба да помогне општој државној политици у стварању апостола јединства и развићу националне свести. Она се предаје развојном наставом тамо где је то могуће. У четвороразредним школама, нарочито у којима има повећи број ђака, дозвољава се и метод причања и читања пригодног градива. Историјске слике и карте треба да послуже као помоћно средство.

Природне науке Тонини сматра у старијим разредима као најглавније. Он предлаже, да се предају потпуно очигледно и да се деца потстакну на самостално размишљање и закључивање.

Цртање као засебан предмет Тонини не предаје. Оно се употребљава уз све предмете. Чим дете ступи у школу па док

Це

28

а аката ње - 36