Učitelj

396 Књижевни преглед

да преносе даље на своје ученике и на своју даљу околину, намењена је родитељима који треба да је прочитају и да њене речи преносе на своје потомство и намењена је ученицима и деци да би зарана упознали пут којим треба ићи.

Овом књигом г. Шевић је учинио лепу услугу нашој васпитној књижевности и наши читаоци ће добро урадити ако је набаве и прочитају.

Питирим Сорокин: Социологија, савремени правци и теорије, превео с енглеског др. Драгомир Иконић, МШ књига. Издање Књижарнице Геце Кона, Београд 1933. год. Цена 80 дин.

У Библиотеци јавног права, под уредништвом г. др. Михаила Илића, професора Универзитета, оштампана је књига с горњим насловом. Садржај ове књиге је: Соцпологистичка школа; Формална школа. и систематика. социалних односа; Економска школа. Психолошка школа; Психосоциологисшичке шеорије религије, обичаја, права, јавног мишљења, уметности и других културних појава као чињеница; Друге психо-социологистичке студије о односима између разних психо-социалних појава и њихове динамике; дакључак. Нарочита је глава у овој књизи посвећена психолошкој школи у социологији, која у свом тумачењу социалних појава полази од психичких особина појединаца. Начином излагања, објективном критиком, обиљем материјала и богатством чињеница које је писац савесно прибрао, књига има особити значај за јавне раднике, уопште, који се интересују социалним проблемима ма у ком правцу па на тај начин и за наставнике.

Календар Просвета за 1933 г. Издање Друштва просвете, Сарајево.

Поред календарског дела ова књига Друштва просвете, које годинама неуморно дела на просвећивању нашега народа, садржи и једну лепу читанку и за омладину и за старије. Ту су лепо пробране народне песме и приповетке, па басне, затим уметничке“ песме и приповитке, па историја, наша отаџбина, привреда, здравље и болест, друштвено просвећивање, поуке, из наших закона и разно. Још је књига украшена и лепим сликама. Садржина је пробрана нарочито за шире слојеве народне и ђаке основних, виших народних, грађанских и других школа.

Др. Во;. Р. Младеновић: /1роблем душевног живота посматран према развитку од примитивних народа до Канта. Издање Геце Кона, Београд 1938 г. Цена 20 динара.

Г. др. Вој. Р. Младеновић, директор Женске учитељске школе у Новом Саду, уређује Библиотеку из педагошке теорије и праксе. Књига под горњим насловом, коју је он посветио успомени на свога уваженога учитеља | др. Готхолда Фридриха Липса, пређашњег професора Универзитета у Цириху (1865—1931), јесте трећа књига исте, Овај г. Младеновићев рад претставља једну историј-