Učitelj

Нове књиге и листови 397

«ско-филозофску скицу којој је намера да обележи карактеристична схватања света и живота у току развитка од примитивних народа до Канта. При излагању писац се старао да и читаоцима који не располажу посебним филозофским знањем пружи могућност да се "упознају с разноврсним питањима из простране филозофске области.

Салих Љубунчић: Школска пракса за [и П разред основне школе. Загреб, 1932 г. Цена 20 динара.

Г. Салих Љубунчић, професор и уредник Напретка и Савремене школе, издао је књигу Школска пракса за Ги П разред. Како је у овој књизи у примерима изнесен и протумачен рад за читаву школску годину у [и П разреду основне школе, то је као приручник подесна за сваког наставника који у овим разредима ради. Добија се код г. Салиха Љубунчића, професора у Загребу, "Ђорђићева 17.

Милош С. Матовић: Школска свечаност, издање Књижарнице Јеремије Џелебџића, Београд, 1983 г. Цена 6 динара.

Ова књига г. Милоша С. Матовића, учитеља у Београду, коју је он посветио своме другу Милићу. Р. Мајсторовићу, садржи монологе, дијалоге, хорске песме, соколску вежбу, једну позоришну слику и позоришни комад за децу у четири слике. Наставници ће у њој наћи лепе саставе за светосавску свечаност и друге школске забаве, те им скрећемо пажњу на исту.

Светолик Р. Милосављевић: Млади дани збирка песама за децу. Издање Уредништва „Дечјег листа“ у Београду, 1982 год. Цена 15 динара.

Дечји писац и уредник „Дечјег листа“ г. Светолик Р: Милосављевић, учитељ у Београду, штампао је у издању „Дечјег листа“ књигу песама под горњим насловом. Већи део песама подесан је за декламовање приликом школских и других свечаности, како за ученике старијих разреда основних школа, тако и за забавишта, те је препоручујемо наставницима. Добија се преко Уредништва „Дечјег листа“, Београд, краља Александра 77.

Златна књига, уредник Ж. Вукадиновић, издање Књижарнице Геце Кона, Београд.

Под уредништвом г. Ж. Вукадиновића, Књижарница |еце Кона у Београду већ две пуне године издаје особито лепу збирку дечјих књига под именом „Златна књига“. Двадесетчетврта књига Златне књаге је Аупомобил од првог аутомобила који је ишао четири километра на сат до Кембеловог рекорда. Књига Аутомобил као и све остале у овој збирци врло су занимљиве по својој садржини, а по стилу, начину обраде и илустрацијама потпуно одговарају схватању деце — ученика — којима је намењена. Зато је деца траже и радо читају. Златна књига излази сваког месеца сем јула и августа. Годишња претплата је 100 динара а на број 15 динара.