Učitelj

Хроника 399

Лист излази четири пута сваке школске године. Годишња претплата 50 дин. шаље се редакцији Библиотеке југословенске школе, Загреб, Боговићева 7.

Гласник Подмлатка црвеног крста. У име уређивачког одбора П. М. Илић, власник Лепосава Петковић, Београд.

Већ дванаеста година је како излази овај лист Подмлатка црвеног крста и како својом садржином васпитно утиче на своје млађане широм целе наше домовине. Излази једанпут месечно. Годишња претплата му је 20 динара на број 2 динара. — Јануарска свеска доноси на корици врло лепу слику Витлејемска звезда и у садржини одабране радове наших познатих песника и приповедача као: Ст. П. Бешевића, Исаије Митровића, Данице Бандић и др.

Вуј. Петковић

НЕБИ

ХРОНИКА

Рођендан Њ. В. Краља, — 17 децембра, 1939 г. прослављен је у целој земљи на свечан начин Рођендан Њ. В. Краља Александра. 0 овом празнику сваки наш држарљанин морао св и нехотице сетити великих дела Њ. В. Краља Александра, која је ок учинио у досадашњем своме животу за добро нарола и државе, Док престолонаследници других држава путују по свету ради спортова и упознавања крајева, дотле је нашем Краљу као Шрестолонаследнику било додељено, да готово из године у годину ратује за ослобођење и уједињење наше поробљене браће, док их са својом храбром војском није ослободио и ујединио у једну државу. Као Краља опет ву га очекивали велики напори, да своју државу сачува од разних трзавица и уреди у једну модерну државу. Ми, југословенски народни учитељи, којима су врло добро. позната сва Његова настојања да се наша лепа Краљевина, Југославија што боље уреди, да буде напредна држава у којој ће наш народ живети што је више могућно у благостању, да буде јака и моћна држава, која ће бити важан чинилац у друштву народа за заштиту мира у свету али и за сопствену одбрану кад затреба, — ми осећамо дужност, да свога Краља у свима његовим подухватима помажемо, и то чинимо васпитањем младог нараштаја нашег: да добро познаје свога Краља, да воли свога, Краља. и да воли своју држву. Наше молитве придружују се молитвама читавог нашег наРода, упућеним тога дана СОвевишњему за дуг живот Њ. В. Краља и за срећу Његовог“ Краљевског Дома.

Рођендан Њ. В. Краљице. — 9 јануара о. г. прослављен је у Београду као иу осталим местима Рођендан Њеног Величанства Краљице Марије.

Код г. Министра просвете, 14 децембра пр. год. чланови Извршног одбора, Југословенског учитељског удружења примљени су код господина, Министра. просвете. Приликом ове посете претседник Југословенског учитељског удружења г. Дамњан В. Радшић, изложио је господину Министру најзначајнија питања из живота основне школе и њених радника, у нади да ће им г. Министар указати пуну пажњу и учинити све да она буду што скорије решена у духу жеља југословенских учитеља. Учитељске жеље које је претседник изнео г. Министру односе се углавном на боље издржавање школа, на правилно решење питања школског надзора, на обезбеђење правилног Рада у школи и на заштиту учитељских права.