Učitelj

398 Књижевни преглед

Милорад П. Зечевић: Повртарсшво. Издање Књижарнице Радомира Д. Ћуковића, Београд, 1932 г. Цена 192 дин.

Књига Повртарство, од г. Милорада П. Зечевића, корисна је за свакога који има ма и најмањи врт, ради доброг и правилног искоришћавања земљишта. Исто тако подесна је и за ђаке пољопривредних и других стручних школа. У њој наставници могу наћи потребан материјал за предавања. Одобрена је одлуком г. Министра просвете за народне књижнице, за књижнице основних школа и за лектиру школској омладини,

Периша Г. Богдановић: Шумадинке, изабране песме за омладину. Београд, 1932 г.

Г. Периша Г. Богдановић штампао је у четвртом попуњеном

издању своје лирске песме изабране за омладину у књизи под.

називом као и раније: Шумадинке. То су лепе песме које се лако и радо читају и међу којима се многе могу искористити за декламације на разним школским свечаностима. Књигу је препоручило Министарство просвете за ђачке књижнице и народне читаонице.

Радиша М. Стефановић: Гознавање ирпроде за Ш и за ЈУ

разред основне школе. Београд, 1932 г. Цена би 8 динара.

Познавања природе за Ши ЈУ разред основне школе, која је израдио г. Радиша М. Стефановић, управитељ Вежбаонице Жен. учитељске школе у Београду, одликују се лепим распоредом градива, концизношћу и лакоћом стила, Обе су књиге лепо илустроване. Одлуком г. Министра просвете одобрене су као уџбеници за основне школе.

Рачунски гласник, финансиско-економски _ часопис, орган Удружења државних чиновника рачунске струке Краљевине Југославије. Директор Тодор Г. Илић.

Број 12 за 1932 год. доноси ове радове: Божић од Фр. Штоса; Прорачун државних буџета за 1933-34 г. од Тодора Г. Илића; Је ли инфлација лекр од Н. Б.; Економска криза изражена у цифрама од Тод. Г. Илића; Приспевак Згодовини нашега Удружења од Фр. Штрукеља; Правна природа уредби од Светислава П. Стојановића; О скупном порезу на пословни промет од Мир. Домаца; Организација чековне службе код фин. дирекција од Антона Гаића; ЕгзеКутивна наплата порезе од Драг. В. Шћекића и разна сопштења.

Библиотека југословенске школе, уредници: Душан М. Богуновић и Људевит Крајачић, Загреб.

Изишла је свеска | за годину П овога часописа за школске и народне приредбе под уредништвом г.г. Душана М. Богуновића и Људевита Крајачића, школских надзорника из Загреба. Садржај свеске је: Пред светог Николу од Олге Пелеш Кричић, Божић говори од Николе Павића и Божићна ноћ од Богумила Тони (рецитације); Дјевојчица и њена лутка (диалог); Веселе соколске вежбе од Веље Поповића; Светац Никола, приказ у три чина, од Људевиша Крајачића; Постолар и враг од Стјепана Грубера (позоришна игра); Слике за соколске вежбе од Милана Кашића. —