Učitelj

500 Илија П. Опачић

случају, ако је школа у сваком погледу богато снабдевена, а наставник је даровита личност и одушевљен за свој позив, иначе ће се неприродност и тешкоће у раду брзо осетити.

Ферналдова метода за испитивање моралних осећања

од Илије П. Опачића, професора Учитељске школе у Петрињи

Данас већ имамо доста поуздану методу за испитивање дечје интелигенције. То је метода тестова. У релативно кратком времену — тридесет до четрдесет часака — можемо приближно одредити, да ли је неко дете душевно нормално развијено, да ли је изнад просечности или је душевно заостало.

Физичке и моторичке способности су још од пре биле испитиване. Остају још само моралне особине неиспитане и још немамо методе помођу које бисмо могли испитивати моралне способности детета или неког одраслог индивидуума. Тек последњих година се почело испитивањем моралне стране код детета. Први покушаји су чињени у Америци (Еегпа!д) и у Швајцарској (Резсоецаге5). Све су то тек покушаји. |

Ми ћемо овде изложити Ферналдову методу за испитивање моралног осећања, коју је усавршио и поправио професор Јакобсон - Ласк.")

Проф. Јакобсон-Ласк каже у предговору свога поменутог дела: „Методом се хоће да установи, колико је велико схватање за морална дела код младежи или код извесних одраслих особа, а из тога се онда има закључити, какво је морално осећање код особе с којом експериментирамо.“

Оригинална Ферналдова“) метода се састојала у томе да се поређа известан број преступака (грехова) и то од најлакшега до најтежега, затим да се поређа известан број добрих дела: од најмањег до највећега. Те је редове, онда, поредио Ферналд са „зтапдага - редом“, што га је добио испитујући одрасле, морално јаке и зреле особе. Према степену отступања од згапдата-реда, просуђивао је он опште морално осећање дотичне особе.

Јакобсон - Ласк је изменио ту методу у толико, што се ограничио само на сређивање преступака, а није узимао добрих, похвалних дела, јер му се чини да то само допуњује прво. Он још

« Јасобзоћи-Газк |. Обег Регпаавсће Методе гиг Ртјипо 4е5 зећеп Ебепз шпа шђег (ге теНеге Аизрезанипр. 1 84 5. 1920 от. 80 — 1. А, Вапћ, Мепаг Гећр22.

з Регпајд, Ат. Јошт. ој Тазапну, 1912.