Učitelj

560 Хроника

програм из веронауке свих признатих вероисповести, прописан за прва четири разреда средње школе, важи привремено и за сва четири разреда више народне школе.

Настас Петровић. — 23 фебруара о. г. преминуо је и сутрадан сахрањен на Новом гробљу у Београду Настас Петровић, министар у пензији, Настас Петровић био је видна личност у политичкој борби за грађанска права и слободу, која се у годинама његове активности нарочито водила. У генерацији која је ову политичку борбу водила, Настас Петровић се истицао снагом свога темперамента, говорничким даром и доследношћу у ономе што је хтео. Али није само политичка борба за грађанску слободу и право оно због чега „Учитељ“ бележи његову смрт. Настас Петровић био је и професор учитељске школе и на тај начин као истажнуто име у просветним редовима још више подигао значај тадашње учитељске школе, а као спреман наставник радио на образовању ваљаних учитељских генерација. Он је у учитељској школи своја предавања из природних наука изводио потпуно методски, на самим предметима или у природи над објектима који се изучавају. Саме речи, без показивања ствари, у његовој настави нису постојале и то је оно што је и на његове ђаке прелазило као и његова тачност и енергичност. Учитељи, којима је он био професор, увек ће се сећати свога доброг наставника.

Смрт песника „Косовских божура“. — Драгољуб Ј. Филиповић, учитељ, управник Дома за васпитање и заштиту деце и песник „Косовских божура“, умро је 26 фебруара о. г. и 27 фебруара сахрањен на Новом гробљу у Београду. Увек весела и насмејана природа, у свако доба готова да каже неку лепу и веселу реч да и друге развесели и да их подиже из обичне свакодневне зачмалости и бриге та је природа одавала Лрагољуба Филиповића као песника. И он се поред својих редовних дужности прво учитељске, затим надзорничке и најзад као управника Дома за васпитање и заштиту деце бави и књижевним радом — песништвом. Певао је песме још као ђак учитељске школе, певао их је као учитељ, певао их је пре рата и после рата. Песме пак, које је певао за време рата, пошто је у повлачењу наше војске прошао преко Косова и осетио његов значај и величину, те песме које је назвао „Косовски божури“, по величини и дубини осећања која у читаоцу изазивају, остају највећа творевина његова, која му име овековечује. Своју песничку душу Драгољуб Филиповић је уносио и у свој васпитачки рад и његови васпитаници били су срећни, да пред собом гледају наставника и васпитача који им је увек могао само омилити и школу и живот. Велики је губитак смрт његова, толико већи што га је снашла у најбољим годинама за рад и што је он својим плановима још много обећавао.

Вуј. Петковић

Власник УРЕДНИК за Југословенско учитељско удружење ВУЈИЦАПЕТКОВИЋ претседник ; свреаа жара ДАМЊАН РАШИЋ : Јагићева 5 управитељ Основне школе : „Престолонаследника Петра“ у Београду :

За штампарију „Привредник“ кнез Михаилова 3 Тел. 21-450. Жив. Д. Благојевић, Кондина 10, Београд.