Učitelj

Хроника 559 |

___88 085 388 ИУС Ба ХРОНИКА Нови помоћник Министра Просвете. — Пошто је помоћник Министра

просвете г. Драгослав П. Ђорђевић, пензионисан, то је указом Њ. В. Краља, а на предлог господина Министра просвете, за помоћника Министра просвете постављен г. др. Владимир Дворниковић, инспектор Министарства просвете.

Господин Дворниковић је рођен у Северину на Купи. Гимназију је свршио у Сарајеву, а филозофију на Универзитету у Бечу, где је 1911 постао доктор филозофије. Као гимназијски наставник био је са службом у Сарајеву, Бихаћу и Загребу. Године 1925 постао је редовним професором Универзитета у Загребу, на којој је дужности касније пензионисан. Отада се г. Дворниковић бави писањем филозофских расправа и предавањима која је држао на народним универзитетима у Загребу, Београду, Скопљу и др. местима. Г. Дворниковин је много писао. Још као студент објавио је у „Наставном вјеснику“ своју прву филозофску расправу О прагмашизму, а затим читав низ чланака у разним часописима нашим. У „Учитељу“ (свеска | за 1932-3 годину) штампано је његово предавање Адле– рова индивидуална психологија, које је он пре тога држао на главној скупштини Југословенског учитељског удружења на Новом универзитету у Београду. Издао је и многе радове као: Психологија Т. Рибоа, Савремена филозофија, Вилхелм Вунш и његово значење, Студије га психологију песимизма, Психологија југословенске меланхолије и друге радове на: нашем језику као и неколико радова на немачком језику.

Нови начелник Основне наставе. — Указом Њ. В. Краља, на предлог господина Министра просвете, постављен је за начелника Основне наставе Министарства просвете г. Миладин Шеварлић, инспектор Министарства просвете. Досадашњи начелник (Основне наставе г. Драгољуб Мелентијевић постављен је за инспектора Средње наставе Министарства просвете.

Спомен-школа у Орашцу. — 15 фебруара о. г., на Сретење, као дана кад је 1804 г. одржан састанак народних вођа за покретање првог устанка, на истом месту где је и тај састанак одржан, освећена је у присуству Његовог Величанства Краља спомен-школа у селу Орашцу. Још о стогодишњици црвог устанка донесена је била одлука виђених грађана из целог краја, да се место где је покренут први устанак, обележи једним спомеником. За ову сврху је блаженопочивши Краљ Петар био дао 100 хиљада динара. После рата донесена је накнадна одлука, да тај споменик буде спомен-школа у Орашцу. Захваљујући помоћи Њ. В. Краља, Дунавске бановине, Министарства просвете и народа који је дао око 300 хиљада динара, зидање ове школе је отпочело 1927 а завршено 1931 године. Приликом освећења ове спомен-школе била је велика свечаност, на којој је Њ. В. Краљ одржао Шумадинцима патриотски говор о значају Шумадије у прошлости и будућности. Школа има четири учионице, читаоницу и дворану која је намењена за музеј Вожда Карађорђа. По својој израђевини претставља значајан споменик и стаје скоро милијон ипо динара.

Веронаука у вишој народној школи. — Како новим привременим наставним програмом за више народне школе није било обележено градиво које се има обрађивата из веронауке признатих вероисповести, то је господин Министар просвете одлуком О. н. бр. 9936, од 24 децембра 1982 г. наредио, да наставни