Učitelj

728 Др. Никола М. Поповић

ални хермафродит, услед чега ће се у души сваког детета изобразити и негативан Едипов комплекс. То значи у души дечака образоваће се још и феминини комплекс: волеће оца, а према мајци заузеће амбивалентан став. Одговарајући процес обавиће се у души девојчице").

С. Фројд учи да је Едипов комплекс „централни феномен сексуалитета из периода раног детињства“.3"). Тим својим учењем Фројд је изазвао буру негодовања против себе, због чега је горе Едипов комплекс назван злогласним. Али баш зато ваља овде истаћи да и сам Фројд осећа и изражава негодовање противу те и такве ствари. „Откриће дечјег сексуалитета“, вели он,“) „спада у оне налазе којих се човек мора стидети“. Али ма како се ствар ценила са гледишта нашега друштвенога морала, ипак та оцена не сме да има никаквог утицаја на научно посматрање стања ствари. Наука не пита да ли је једна ствар ружна или лепа, добра или рђава итд., већ само постоји ли или не. Отуда је вредно уочити да се у томе питању други претставници аналитичке психологије не слажу са Фројдом донекле. Тако н. пр. Алфред Адлер признаје Едипов комплекс, али га не сматра за централни феномен дечјег сексуалитета, већ за један трик неуротичке психе, за један њен аранжман, за једно њено средство којим се она служи, да би избегла обавезу позитивног решења социалне дужности, наиме ступања у брак“). Из тога видимо да је питање спорно, али оно се не може решити путем размишљања, већ само путем методичког посматрања. Фројд је на томе путу до њега дошао. Ко према томе хоће да се определи тај мора да позна сам тај пут, у коме циљу ћемо се овде упознати са начелма психоанализирања деце, пошто увидимо који значај за судбину човека има Едипов комплекс.

Значај Едиповог комплекса за судбину човека састоји се по Фројду у томе, што се из њега под повољним васпитним околностима може изобразити оно што је у души човековој најузвишеније, а то је наше Над—Ја. Под тим појмом Фројд обухвата оно што ми називамо нашом аксиолошком свешћу, а то су наши појмови о објективним вредностима или наш ум, како сам се изразио на једноме месту.35) Ствар стоји овако: или ће Едипов комплекс бити потиснут из свести у несвест или ће пак бити разорен. У свакоме случају одрастао човек не зна за њега, услед чега многи одбацују ово Фројдово учење. Али за судбину једнога човека од пресуднога је значаја који ће од ова два случаја наступити. Ако

80) 5. Егеца, Пег Џпееграпо дез Офризколцехез, Вас у ст 423: 57) 5. Вгецд, Пје Егаре дег Гајепапагузе, Ва. ХГ, ст. 335, у вези с тим види: 5. Ргеџад, Хаг безсћсћје дег рзуспоапајунасћеп Вемеспио, Ва. 1М., ст. 423—4.

22) Антед Ад!ег, Џђег деп пегубзеп СћагаК(ег, мепе Ашћаре, 1928, ст. 103. У вези с тим види ст. 47 где стоји: „Оно што Фројд обухвата под појам „комплекс инцеста“ јесте вештачки продукат“.

58) Види овде примедбу 10.