Učitelj

Индивидуално и социјално 128

жина ствари; 2 мора бити дат и психички акт односа, стапања, сједињавања. Прво је исто толико важно колико и друго. Ако би се ово применило на чиста опажања или схватања дате множине у простору и времену као издвојених егзистенција, онда не бисмо никад дошли до представе о сједињеној множини или броју. Ово се нарочито јасно види на стварима које времено следују једна за другом.

Из овога Книлинг изводи закључак да бројеви означавају како ствари, тако и њима својствену врсту односа. Они су, дакле, и појмови објеката и појмови односа. Ова му поставка служи као полазна тачка за даље расправљање.

Одиста, ако се разматра само једна страна овога појма, па то јасније падне у очи, онда се чини, да је број чисто појам објекта или чисто појам односа, тј. број је само оно, што се на број односи. Зато се број мора разматрати с једне и с друге стране, а онда се мора утврдити да је број и једно и друго у исто време, јер без предмета нема односа и обратно, а без односа не може се извршити стапање у једну целину. Како је број и једно и друго, то је за његов постанак потребна прво анализа предмета, а затим одмах синтеза разноликости у једну јединицу. Ако посматрамо лишће у шуми, ливаду, гомилу песка, неће нам се у свести појавити количина лишћа, сламки, каменчића и то због тога неће, што спољашњи утисак, због њихове једноставности, не даје никакав подстицај за диференцирање, за анализу. Ако посматрамо у пољу орача, опет нећемо добити представу о броју, мада видимо: орача, плуг, коње, кола, њиву и много друго што шта. У овом случају нам не недостаје разликовање, напротив, оно је тако велико, да не допушта никакво спајање, никакву синтезу и то је баш разлог, што сад не постаје никакво опажање броја. За постанак броја дакле, потребне су две духовне радње: анализа, то је оно раздељивање садржаја представе на множину појединачних опажања и то је појам објеката и синтеза, то је оно стапање уједно свега онога, што је анализом раздељено, то је стапање у једну целину која представља број.

Дим. Ђ. Димитријевић

КРОЗ ЖИВОТ И КЊИГЕ

„Индивидуално“ и „социјално“ — Фрагменти | У данашњем животу, у литератури и иначе често се чују

изрази: „индивидуално“ и „социјално“. Изрази немају у свакој прилици исто значење. Постоји у њиховој употреби при-