Učitelj

124 Свет. О. Аврамовић

личан неспоразум. По популарном схватању поменути изрази имају најчешће етичко значење, на име, „индивидуално“

треба да значи „лично“, „егоистичко“, „субјективно“ — „социјално“, пак, „хумано“, „општељудско“, „заједничко“ итд. „Индивидуалист“ је особењак, себичњак, мизантроп, — дакле — неетичан. „Социјалист“ би био антитеза тј. друштвен, човекољубив — етичан тип у пуном смислу.

Ови појмови имају и своје дубље, философско значење. „Индивидуализам“ је психо-философска теорија; „социјализам“ и то донекле а економска теорија више. У профаном животу ово је тумачење ређе. Посматрани у посебним, разноликим, изражајима, једнострано, поменути појмови долазе често у сукоб и колизију међу собом. ИМ боре се без разлога за — превласт.

7.

У етичком смислу, као што смо рекли, они су данас највише употребљени и, додајемо, злоупотребљени. Потребно је осврнути се на тај неспоразум и злоупотребу. На пример „индивидуализам“ као етички појам данас је више но — несимпатичан. Неспоразум је у томе што се „индивидуално“ увек узима као антитеза „социјалном“, а често и као негација „социјалног“. Међутим, није тачно да је „индивидуално“ равно „асоцијалном“. Даље, појам „индивидуално“ није увек етички негативан, као што ни „социјално“ не мора увек бити и етички позитивно.

8.

„Индивидуализам“ је јачи и изразитији као психо-философски појам, али је он као такав мало — популаран. Бити „индивидуалан“ у строго психичком смислу значи — противно обичном схватању — бити снажан и отпоран баш према неетичким утицајима и ударима. Психички „индивидуализам“ је снага и јединство воље, свести и савести. Философски — то је формирано и чврсто озидано и оригинално гледање на свет, лична теорија, опредељење, животно искуство. Јачина духа. Мудрост живота. Из ове философије резултирају ови психо-етички квалитети: самоуверење, самопоуздање, самопожртвовање, самосвест, независност итд.

4.

Индивидуално јак човек је и социјално јак, али не и обратно увек. „Индивидуално“ и „социјално“ се не искључују, већ допуњују и синтезирају. Али за нас је „индивидуално“ претпоставка „социјалног“. „Индивидуално“ се не сме. утопити и угушити у „социјалном“. Оно је над „социјалним“