Učitelj

Индивидуално и социјално 125

или упоредо, или на једној линији. Међутим многе појаве данашњице поворе нам да је друкчије. „Социјално“ надјачује „индивидуално | и прети да „индивидуално“ сасвим уништи и умртви. Тврди се, да је само „социјално“ етика и динамика света, да је „социјално“ прогрес а „индивидуално“ укоченост или враћање назад. Ако је гдегод „индивидуално“ надјачало „социјално“, онда је то — неетички изражај.

5.

Карактеристика данашњице је сва у знаку „социјалног“. И све се у том правцу креће, цео живот. Све у социјалним тоновима и боји. „Социјално“ није више само теорија већ освештани принцип, начело, догма тако рећи. „Индивидуално“ се једва види и не жели се да се види. „Социјално“ је ортодоксна религија, „индивидуално“ јерес и отпадништво. Социјална култура је изнад индивидуалне. Ово друго је подређено, инфериорно. Међутим не би требало да је тако. „Соци јално“ је збир „индивидуалних“ вредности; „социјално“ је форма а „индивидуално“ — садржина.

Тежи се данас социјализирању свега и свачега; грабимо мору у које се све реке уливају и где им се (тим рекама) губи сваки траг у морским дубинама, у тами неиспитанога и непознатога..... 6.

И етика се социјализира и полако мења своје вредности.

Данас се, на пример, мало ко пита: „шта ћу себи рећи», већ — „шта ће свет рећи»“ Савест као нешто најиндивидуалније све се мање види, све блеђа, све празнија.... из питања „шта ће свет рећи“ не чује се глас савести, већ глас нечега изван нас. Ако смо добри глумци па добром маском преваримо свет да „свет“ не види наше „унутра“ — добро је, радоваћемо се, јер нам је унутрашње око ослепило.

Међутим, бојати се себе — највећи је страх овога света. А тога страха данас све — мање... И обратно: бити задовољан собом — има ли веће награде и хвале, лепше песме и музике2...

Органска чула могу често преварити, унутрашње етичко — чуло (ако није атрофирано) не вара никада!...

7.

Погрешно је уверење да је криминалитет само социЈјално зло. Он је и индивидуално зло. „Индивидуално“ је поглавито сејач социјалних бацила и болести.

Немоћан је социјални судија да лечи и суди, ако је индивидуални судија (савест) — разрешен и удаљен.... Најстро-