Učitelj

136 Бисенија Лукић

значи да она у исто време мора бити и метода размишљања, ако хоће да има пуну вредност. Њој није довољан само експерименат; она мора бити контролисана и доказана, ако се хоће да добије потврду.

Француска је метода дакле добра. Њене принципе треба до детаља применити. Она је у исто време и филозофска и научна али није никад чисто емпириска.

(5. Бисаз) Момчило Милетић

ШКОЛСКИ РАД

Појам: живо и животиња

предавање у П разреду Наставна средства: лушка, модели или слике живошиња

1

Децо, реците ми, јесте ли увек били толики, колики сте садр (Били смо мањи). Кад сте били најмањи» (Кад смо се родили). Ви сте се дакле родили. Познајете ли неко дете које се није родило ((Свако дете се родило). Ко је вас родио» (Мама). Волите ли много своју маму2 (Волимо). Зашто (Зато што нас је родила, што нас воли и што се о нама брине). Ко вас још воли и брине се о вама исто као и мама» (Тата). Шта су вама мама и тата» (Наши родитељи). А јесу ли ваши родитељи деца (Они су одрасли људи). Јесу ли увек били одрасли (МИ они су били деца). Па како су постали велики људи» (Порасли су). А да ли ћете ви увек остати деца (И ми ћемо да порастемо). Може ли неко дете да се реши да не расте, па да увек остане дете» (Не може. Свако дете мора да порасте). Ја ћу вам сад показати једно дете с којим ви волите да се играте, нарочито девојчице. Шта је ово (Лутка). Да ли се и она родила (Није). Има ли родитеље» (Нема). Па како је постала» (Људи су је направили). А зашто се она није родилаг (Зато што је мртва). Може ли она да порасте» (Не може). Зашто» (Зато што је мртва). Зашто ви можете да се родите и да порастете» (Зато што смо живи). Шта, дакле, могу она деца која су жива» (Могу да се роде и могу да расту).

Волите ли ви да порастете» (Волимо). Шта раде тата и мама да бисте могли лепо да порастете» (Негују нас, дају нам да једемо). А могу ли тата и мама, иако су већ порасли, да не једу (И они морају да једу). Зашто (Да би могли да живе). Да ли исто тако мора и лутка да једе» (Не мора). А може ли