Učitelj

Појам: живо и животиња 137

она да једе» (Не може). Зашто» (Зато што је мртва). Зашто ви морате и можете да једете» (Зато што смо живи). Добро!

Реците ми сад, док овако разговарамо шта ви радите» (Слушамо и говоримо). Кад неког прозовем шта он прво уради» (Устане). А после» (Говори). Пре него што почне да говори, шта мора да ради» (Да мисли). А кад свима поставим питање, шта раде они који знају да одговоре» (Дигну руку). Кад вас позовем к себи шта радите» (Дођемо). Каког (Идемо). А кад вас пустим у двориште, шта тамо радите» (Трчимо, скачемо, вичемо). Замислите да место вас седе у клупама лутке. Могу ли оне да дигну руке, да устану, да мисле, говоре, да трче, скачу» (Не могу, јер су мртве). А зашто ви можете (Зато што смо живи).

Сад ми кажите хоћете ли увек остати живи, и кад порастетер (Не, једном ћемо сви умрети), Хоћу ли ја увек живети» (И ви ћете умрети). А ваши родитељи» (И они ће умрети). Знате ли неког човека који неће никад умрети2 (Не, сви људи морају једном да умру). Може ли и лутка да умре» (Не, она је већ мртва). Нека ми сад једно дете каже шта све жива деца и живи људи могу и морају (Да се роде, да се хране, да расту, да мисле, говоре, да се крећу, да умру).

П

Сад ћу вас питати нешто друго. Ко од вас има мацу» Колика је» Како је зовешг Је ли увек била толика, или, да ли ће увек остати толика колика је сад> Има ли она родитељер Да ли се и она родила» Шта она мора да ради да би расла и да би живела» (Да се храни). Шта она дакле мора исто као и ви» (Да се роди, да се храни и да расте). Зашто она све то може и мора» (Зато што је жива). А је ли она дете као ви, или одрастао човек као тата и мама» (Она је животиња). Она дакле није човек, јер не може све што и човек. Шта то не може» (Да мисли, да говори). Реците ми сад шта животиња може2 (Да се роди, да се храни, да расте, да се креће и да угине).

Које још животиње знате» (Куцу, јагње, прасе, краву, лава, тигра итд.). Где живе куца, маца, прасе, крава и др.» (Код наше куће). Ко се о њима брине» (Људи). А ко се стара о лаву, тигру, курјаку итд. (Сами). Где они живе» (У шуми). Смете ли да им приђете и да их помилујетер (Не смемо јер ће нас појести). Какве су те животиње» (Дивље). А јесу ли и маца, куца, јагње и др. дивље животињер (Оне су питоме животиње).

Рекли сте ми да неке животиње живе у шуми, а неке Код наше куће. Знате ли и неке животиње које живе на другом месту» (У води, у ваздуху, у земљи). Како се које зову2