Učitelj

Домаћа књижевност 147

бити права благодет, неисцрпна ризница савета и поука за случајеве невоље. Учитељи који буду искоришћавали ову књигу успешно ће се бринути не само о душевном развићу детета него и о телесном. Уосталом, зависност напретка духовних снага од телесног здравља несумњива је. Педагози и медицинари имају извесне додирне области. Савремена медицинска наука открила је педагозима неке истине које они раније нису познавали. Пажња, као фундаменат интелектуалног развића, услов наставе, увелико је условљена телесним стањима. Марљивост је такође, у извесној мери, функција здравља, јер нас баш медицина учи да је леност каткада природан појав чија је сврха заштита здравља. Наставници ово треба не само да знају него и да умеју применити у својој пракси а за то ће им увелико помоћи књига г. Сарвана. Сем велике користи од знања која пружа ова књига, за учитеље по селима, још је важнија корист коју ће они, на основу тога знања, моћи пружити својој често беспомоћној околини. Просветитељска делатност њихова овим ће порасти али с њом и њихов престиж.

„„Дете и болест“, књига за родитеље подељена је у три дела са једним додатком (сем предговора и поговора) и садржи:

1 Општи појмови о болестима (Борба против болести пре него што се појави; Борба с болести кад се она појави у околини детета; Подела детињства на три периода: доба одојчета, малог и школског детета)

2 Предохрана, нега и исхрана код главнијих оболења детета. (Изложено за 57 врста главнијих оболења као и хитна помоћ у несрећним случајевима).

3 Практична упуства за негу болесног детета. (Однос између родитеља болесног детета и његовог лекара; Дужност родитеља за време болести детета; Хлађење и загревање као лековита средства; Како се спремају трљања, облоге, купања и кашице за превијање; Храна као лековито средство).

4 Планинска и приморска клима као лековито средство (додатак).

Књига је препоручена од Главног просветног савета и Министра просвете са ПБр. 28951 од 11-УШ-1933. Технички је изванредно добро опремљена, тврдо повезана све у платну, има 278 страна. Цена за учитеље је 40 динара, што сматрамо врло скромним за једну тако обимну и добро опремљену књигу. Набавља се код писца д-р Миливоја Сарвана, улица " Кнегиње Персиде бр. 55, Београд.

Ж,. С. Ђорђевић

Мете1—Нег: Спапка ха 1 гагтед Ме пагодпе Хкоје; Сгапка та П гагтед Ме пагодпе ХКкоје, Хастеђ 1933, (гоХкот 1 паКјадот »Магодпе Кпј тсе« рапанпзка шНса Ђгој 14. Сјепа зуакога иаЉфешка а 55.