Učitelj

Наставни план и програм 259

неким разредима или свим), времена (број часова) и кад (у млађим или старијим разредима). У другом случају долази до примене у наставном плану општи педагошки принцип примерености наставне грађе душевном развићу ученика. Кад у у питању најмлађи ученици онда су и мање разлике старости приметне. Ако можда и нема никакве разлике у душевном развићу младог човека у 95 и 26 години, или је незнатна у 17 и 18 години, већ је врло осетна и знатна код деце у Пи ното-“ дини. За онога који доноси наставни план за основну школу, према томе, не може бити равнодушно, да ли деца походе школу у доба од 8—12 или 7—11 године. Наш закон је утврдио, по правилу, школовање у основној школи почев са 8 година. Раније то није било те се та околност морала имати у виду.

Стварно трајање обавезног школовања за народ такође је од утицаја на израду наставног плана за основну школу. Где је четворогодишње основно школовање завршно школовање за огромну већину народне омладине као код нас, тамо то школовање мора примити на себе већи и тежи задатак него онамо где се оно обавезно продужује још 9 или 4 године. У првом случају наставни ход мора бити нешто бржи и потпунији, оптерећење ученика веће. Разлика се огледа колико У повећаном броју часова толико у распореду предмета по разредима. Овим општим условима за израду наставног плана треба додати још и оне које означавамо као месне прилике и финансијске могућности, затим степен развитка до кога је у некој земљи дошло школство, као и стање образованости, опште и професионалне, на коме се налази учитељски кадар У чије руке поверавамо извођење јавне наставе. Кад смо прикупили и проучили цео материјал о коме је напред било речи приступамо изради наставног плана на тај начин што најпре утврђујемо педагошки оправдано и дозвољено наставно време које се обично креће у границама од 90—100 недељних часова за целу основну школу. Тек после овога одређује се образовна грађа која у виду засебних предмета улази у план, затим врши распоређивање тих предмета по разредима и додељивање потребног броја часов у границама. 18529. ва 1 разреди Ра 24 за П р.; 24—26 за Шр. и 96—98 за ТУ разред, што претставља | еластицитет од 90—100 недељних часова (18 - ФРАЗА 26 90 као минимум, и, 22 -- 24 -- 26 + 28 — 100 као максимум).

Овде је пстребно истаћи и објаснити код нас недовољно познату ствар (у примени) да наставно време није исто за ученике и учитеље. За ученике оно износи онолико колико план прописује, а за учитеље оно може бити продужено у свима разредима до 28 недељних часова (8 78 тачка 2 школског закона). Свуда где је велики број ученика по разредима

у -