Učitelj

О просвешној реформи 651

стар, који ће тај закон вршити, а не цео свет. (То још не значи да треба искључити свако интересовање народних посланика за ова питања).

Та сталност службовања не значи њихову непокретност у једноме месту. То ни сами учитељи не траже. Та сталност значи оно што сам већ споменуо: Законом тачно и детаљно фиксирати услове када се учитељ по својој молби и по потреби службе, по својој кривици и најзад по потреби једне више и националне државне политике може преместити. Ти услови могу по учитеље бити и врло строги, па ће се циљ ипак постићи.

У једном сумарном прегледу овога веома важног питања, чије ће повољно решење силно подићи морал код учитеља и наћи најбољег одјека за успех наших народних школа — ја се нећу упуштати у излагања свију педагошких, моралних, па и политичких разлога за његово повољно решење.

Али за случај да постоји бојазан, да ће учитељи, када до-

бију сталност, ову злоупотребити у политичке сврхе, рећи ћу да већ и у садашњем закону о народним школама постоји она могућност да се то спречи. 8 81 тога Закона гласи: „Учитељ је дужан давати пример грађанске, верске, политичке и културне трпељивости. Зато се имају избегавати све акције приватног и јавног а нарочито чисто политичког карактера, које могу довести до ове нетрпељивости. Тога ради учитељи не могу бити ни чланови организација, које су ма у коме погледу штетне по циљеве народних школа (5 1).

А 5 1 поменутог Закона гласи: „Народне школе су државне установе, чији је задатак:

а) да, наставом и васпитањем у духу државног и народног јединства и верске трпељивости, спремају ученике за моралне, одане и активне чланове државне, народне и друштвене заједнице“ итд..

Ево, господо сенатори, већ сада законскога пута и начина, да се спречи свака штетна политичка акција учитеља за случај да им се да стално службовање.

(Овде напомињем да учитељска сталност повлачи и њихову деполитизацију. Моје је уверење да свештеници и учитељи водећи по своме позиву највишу политику моралног и националног образовања наше омладине и нашега народа треба да се, и у своме личном интересу и у интересу свога узвишенога позива повуку из свакодневне партијске политике. А од цитираног 5 81 до деполитизације учитеља — један је корак !

Дисциплински одбор у Министарству просвете Сталност учитељска неминовно повлачи за собом установљење сталних дисциплинских одбора у Министарству про-