Učitelj

652 = Драгослав Ђорђевић –

свете — за учитељске кривице. Дисциплински одбор, какав је сада не ваља. То могу казати као његов трогодишњи претседник. На своме последњем конгресу наши учитељи су истакли захтев да се дисциплинске кривице извиђају под руководством Главног просветног савета. То би значило створити још нешто горе него што је сада. Учитељи не знају каква би се тек збрка. направила, ако би те послове, поред многих својих других послова, водио Главни просветни савет.

Решење је: основати у Министарству просвете дисциплински одбор чији чланови неће имати никакве друге дужности до те да извиђају учитељске дисциплинске кривице и да Министру чине потребне предлоге за њихово пресуђење.

Ово зато: што су послови дисциплинскога одбора. толико велики да се они савесно могу обавити само тако, ако су чланови дисциплинскога одбора ослобођени свакога другога посла. (Сада чланови који су пренатрпани пословима своје уже дужности тај посао могу само узгред да свршавају да не кажем ништа друго).

Напомињем, да је исто тако потребно прописати нарочити поступак за извиђање и суђење учитељских дисциплинских кривица.

Школски надзор

Школски надзор је неорганизован, неоријентисан, нестручан. Он је без ауторитета, и без славног утицаја. Узрока тамо је више, а најглавнији је, што се у томе погледу греши у самој централи.

Школски надзор овакав какав је, треба укинути, и поставити га на сасвим другу основу. Поменути пројекат Закона о уређењу Министарства просвете решио је то питање.

Напомињем, да је педагошко-инструктивни надзор потребнији наставницима стручних школа, него наставницима основних школа. Међутим, њега у средњим школама сада. скоро нема.

Истичем овде један принцип. Постоји само један школски организам: од забавишта до Универзитета. Један и јединствен школски организам, да би се постигло јединство у раду, у израђивању једне и јединствене личности васпитаникове. Испитујући тај у науци примљени принцип, указујем да и надзор има да буде један и јединствен од забавишта до свршене: средње школе. То значи исти функционери имају да врше педагошко инструктивни надзор над свима основним, грађанским, средњим и средњим стручним школама, да би се загарантовало и контролисало јединство рада у свима школама, јер се школе једне на друге ослањају. Није свеједно за средњу школу, шта се и како се ради у основној школи, јер ђаци.