Učitelj

20 "Антон Скала

7210 се уазржас опе уазрбашке Кој зи и !гуезпот ргауси тапје ођдагет од Фтшећ розисан 4 ћгађи! ха озгуапуапје опћ зтегоуа Кој одеоуагаји пјућоунп зрозорпоз а, рокахијис! шп ргета рошејт па ме ћу т ргтешта 12 ргобјови 11: задаспјасе, 17 ега те Ш 17 Киза, ма зе 5 ајпип гадот, уегот и зеђе 1 рјетепт ропозот Кој! оша ргоал тоХе розна. Т пајзјађу! штеди зјађипа рокагији Ка-кад и атуезпши ргауснпа зрозобпоз! Које петаји 11 »пајбој!«. Дајефиска ЖуоЕ и Зкоћ 1 уап пје пајродезтја је рп ка да зе рокаХе општа Кој; зеђе ргесепјији 1 дгисе рофсепјији да зе Сезјо Код зтарћ пади ројефте од ке, штебпозн 1 зрозођпозн Које от петаји. Орахлуо редЧавобко розшрапје шпесе зуаки факуџ рпшКи и ЗКојзкој хаједпс! да ааКопз5! ха ргауПпо гагујапје затоозесапја.

Виде | зе па 1ЛоХет паст ођежеда о гагуапје озесапја з8да, таћуајпоз!, Сазн 1 рјешепћог ропоза, опда је зуогепа роуопа озпоуа 1 ха гагубак зтеглози Као 1 ха гатупак заозесапја Које се паз хапштан и пагедпот «Сјапки. ;

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

Заштита абнормалне деце

— Од Антона Скале, референта Министарства просвете —

Свакоме детету потребна је, за његов развој и напредак, помоћ и заштита друштвене заједнице. Без помоћи и заштите друштвене заједнице ни једно дете не може заузети неки положај у друштву. Ако ово важи за свако нормално дете, у толико пре све ово важи за децу са разним телесним или душевним недостацима или неправилностима, то јест за слепу, глувонему, наглуву, кратковиду, душевно заосталу, психопатичну, богаљасту или епилептичну децу, укратко речено за децу коју називамо абнормалном децом.

Породица, школа, занат па и сама младеж су оне друштвене средине, које највише утичу на развој деце. Њихов утицај је природан и веома успешан, кад је у питању нормално дете, али кад је у питању абнормално дете, оне се не могу снаћи. Родитељи брзо примете да њихове. способности па и средства, која вначе с успехом употребљавају у нези и васпитавању нормалног детета, никако нису довољна да би с њима могли и своје абнормално дете извести на пут и помоћи да и оно нешто постигне у животу. Основна школа, која је тако уређена да само нормалноме дегету пружи потребна знања и умења, налази се исто тако у недоумици, кад прими неко абнормално дете у своју средину, јер сва њезина настојања, да би и оно постигло основна знања, остају обично безуспешна. На занату абнормално дете без подесног образовања не може напредовати, јер су недовољна сва она средства кода се с успехом употребљавају за занатску обуку нормалног детета.