Učitelj

Заштита абнормалне деце 28

којих ће се сачувати породица од абнормалне деце, или ће се избећи штетне последице неправилног неговања абнормалне деце. Држава при том има велике социјалне задатке. Она се бори противу злоупотреба алкохола и наркотичних средстава, противу полних болести и туберкулозе, као главних узрока абнормалних порођаја. Држава се бори и противу социјалне беде као што су: незапосленост, оскудица у становима, недовољна исхрана, што све утиче да деца, која се под оваквим приликама рађају и развијају, показују разне недостатке и неправилности било у телесном или душевном развоју. Важне мере предохране које прописује држава у циљу сузбијања узрока абнормалности јесу још: забрана брака међу сродницима; забрана брака са неурачунљивим лицима; гоњење и кажњавање лица која са слабомисленим женскињем полно живе, и предупређење расплођавања абнормалних (стерилизација).

Циљ је овде поменутих мера, које прописује држава, као највиша социјално-политичка и здравствена власт, да се породица, друштво и народ чија морална и здравствена стања треба што више подићи, упознају са узроцима који стварају све више и више абнормалних, а да сви по својој доброј вољи и својим способностима помажу, да се отстрани што већи број поменутих судбоносних узрока.

Поред ових мера предохране, заштита се користи још и средствима помоћу којих се избегавају штетне последице неправилног неговања малене абнормалне деце. У ту сврху подижу се саветовалишта за мајке, прописују се мере за заштиту материнства; оснивају се прихватилишта, склоништа, обданишта и забавишта, дакле, установе у којима одојчад и малена деца добијају потпуну заштиту и негу, а мајке најбоље савете за опхођење са својом децом и чување свога здравља за време трудноће.

Пошто у појединим местима наше државе нема толики број абнормалне деце, да би се основале нарочите установе само за њихову заштиту и негу, примају се у највише случајева и абнормална деца у поменуте установе за заштиту нормалне деце. Осим тога Завод за слепе у Земуну и Завод за глувонеме у Јагодини примају малену слепу односно глувонему децу у своја интернатски уређена забавишта.

Заштита абнормалне деце у школско доба

Као што је у свима државама тако је и у нашој држави највише развијена заштита абнормалне деце у школско доба. У то доба долази до заједничког рада дома и школе. Многа абнормална деца упишу се у народне школе за нормалну децу. Но како нормална школа по своме уређењу није у могућности да абнормалној деци пружи што је потребно за њихов развој, ипак је утицај школе важан, јер школа може најлакше и најуспешније саветовати родитеље како треба да васпитавају своју децу. Ако су школа, лекар и свештеник успели да родитеље убеде да и њихово абнормално дете може нешто постићии у животу, али само