Učitelj

Заштита абнормалне деце 25.

година рада овог друштва оспособило се у овом дому преко 400 глувонеме деце (дечака и девојчица) за самосталан живот и рад и тиме спасло беде и просјачења.

За глувонему децу стара се још и „Друштво за припомоћ. глувонеме деце у Загребу“, основано 1902 године. Нарочита сврха. овог друштва је да се брине за занатску обуку свршених питомаца Завода за одгој глувонеме деце у Загребу, те да их смешта у разне обрте. У Загребу су и одрасли глувонеми основалии 19929: године своје Удружење глувонемих „Добротвор“ са задатком да унапређује образовање глувонеме деце оснивањем школа, да оснује свој Дом глувонемих и да у невољи и материјално помаже своје чланове.

У Љубљани постоји Друштво за помагање глувонеме младежи за Дравску бановину основано 1930 године. Циљ је овог друштва исти као и осталих поменутих друштава за помоћ и заштиту глувонеме деце.

Најстарије друштво које се стара о помоћи и васпитању слепих је „Друштво св. Вида за подупирање слијепаца у Загребу“, основано 1893 године. Задатак је овог друштва да апсолвиране питомце Завода за одгој слепе деце у Загребу помаже и да им омогући самосталан привредни рад. Друштво има у ту сврху и своју установу „Дом слепих“ у Загребу. За време прекида рада Друштва св. Вида од 1920 до 1926 године, управљала је друштвеном имовином Краљевска покрајинска влада у Загребу, која је: преместила сву слепу децу из поменутих домова и завода на своје добро у Поповачу. У то време су одрасли слепи основали 1929 године своје „Удружење самосталних и изображених слијепаца у Загребу“. То друштво је отворило 1925 године своју радњу у Илици, где су се продавали разни радови чланова, а 1927 године: основало је и свој привремени дом на св. Духу. Кад је Друштво: св. Вида 1926 године поново прорадило, дошло је после дужих преговора 1929 године до фузије оба друштва тако да сада на подручју Савске бановине делује на заштити слепих само Друштво светог Вида у Загребу.

У Београду су милосрдне госпође основале 1926 године Друштво за помоћ слепих у Дравској бановини“. Задатак је тог друшно ради, има свој Завод за слепе девојке на добру „Моја Воља“, код Инђије, где слепе девојке уживају сву потребну заштиту.

У Љубљани су одрасли слепи основали 1920 године „Друштво за помоћ слепих у дравској бановини“. Задатак је тог друштва заинтересоваги јавност за заштиту и образовање слепих и материјално помагати своје слепе чланове.

Поред овог друштва постоји у Љубљани још и друштво“ „Дом слепих“ основано 1993 године са циљем да подигне модеран завод за слепе. На слепе земљаке нису заборавили ни Словенци у Америци. Основали су амерички фонд и послали га у домовину у сврху да се подигне „Дом слепих“.