Učitelj

Заштита абнормалне деце 27

смештање абнормалних занатлија, постоје у свима културним „земљама и свуда су пробитачна и за абнормалне и за заштиту. У нашој ће држави Министарство социјалне политике и народног здравља подићи прву такву установу за слепе у Земуну под именом Дом за доживотни смештај слепих. Оваква установа у миниЈатури биће и Дом слепих девојака „Моја воља“ код Инђије.

За остале врсте абнормалне деце у нашој земљи још немамо слично уређених установа. Али кад се буду сви меродавни кругози уверили да нешколовано и незаштићено абнормално дете значи већи терет за друштво и државу него васпитано и заштићено, те да може образовано абнормално дете исто тако помоћи напредак народне привреде, а да је нашој младој држави потребна помоћ сваког појединца, онда ће се и код нас заштити а6нормалне деце посветити потпуна пажња и подићи ће се још више „установа за васпитање, образовање и заштиту абнормалне деце.

Подаци о бројном стању абнормалне деце и о помоћи у нашој држави

Према статистичким подацима у нашој држави је било 1931 године 17691 глувонемих, 12246 слепих и 21475 слабоумних и умоболних, од тога је било до 17 година живота 4367 глувонеме, 978 слепе и 3429 слабоумне деце и младежи. Ови подаци о слабоумној деци важе само за најтеже случајеве као што су идиоти и кретени. О осталој абнормалној деци, као што су душевно мање вредна, наглува, кратковида, богаљаста, епилептична и психопатична деца немамо тачних података. Из података основних школа у нашој држави о деци која су се уписала у нормалне школе, али услед својих телесних или душевних недостатака нису могла пратити наставу у нормалној школи, види се, да је 1931 године такве деце било око 20.000. Овој се деци у препуним одељењима нормалних основних разреда не може посвећивати довољно пажње и тако се ова деца исписују из школе без икаквих постигнутих резултата и неспособна за самосталан живот.

Неки број абнормалне деце васпитава се у већ поменутим заводима. У нашим заводима за слепе васпитава се и ужива помоћ око 250 слепих, а више од 700 слепе деце још није заштићено. У четири завода за глувонеме смештено је око 400 глувонеме деце, што значи да још 3000 глувонеме деце и младежи не ужива никакву помоћ. Од 23400 недовољно развијене деце васпитава се у нарочитим школама и одељењима око 1300 деце, те према томе још око 22000 абнормалне деце не ужива подесно васпитање и помоћ.

Нису нам познати подаци колики број ове незаштићене, и у више случајева напуштене деце, услед своје неурачунљивости, служе као слепо оруђе разним заводницима у њиховим подухватима и колики се број деце из истих разлога предао скитњи и крађи, али је чињеница да 6 наших завода за васпитање деце · и млађих малолетника у којима се годишње поправља око 400