Učitelj

28 Антон Скала

деце, не могу примити сву ону децу, за коју родитељи или старатељи моле да буду примљена, или која би по пресуди морала. бити примљена. Друга је чињеница да би ови заводи остали упола празни, кад би се абнормална деца заштитила и помогла. већ у претшколско и школско доба. Пракса је показала и педагози су утврдили да се за сваки завод, који се подиже за заштиту и васпитање абнормалне деце, може затворити по један казнени завод.

Заштиту абнормалне деце издашно помажу и новчаним средствима како држава тако и самоуправна тела и приватна иницијатива. Из буџета Краљевских банских управа за 1931 годину види се да све банске управе према својим приликама воде рачуна и о подизању нарочитих завода за абнормалну децу. Све банске управе основале су нарочите фондове за подизање таквих установа или одредиле потребне суме за издржавање већ постојећих установа. Тако је Дравска бановина унела у свој буџет за 1931 годину у поменуте сврхе 1,513.992 динара; Дунавска бановина 200.000 динара; Врбаска бановина 100.000 динара; Дринска бановина 300.000 динара; Врбаска бановина 150.000 динара; Зетска бановина 20.000 динара; Моравска бановина 1925.000 динара; Приморска бановина 60.000 динара, а Савска бановина: 1,110.000 динара.

Министарство социјалне политике и народног здравља издало је 1931 године 1,400.000 динара за издржавање и развој Дома слепих у Земуну и Дома глувонемих у Јагодини, те је и обезбедило потребне своте за подизање Дома за доживотни смештај слепих у Земуну.

Министарство правде је 1931 године издало за заводе за васпитање и поправљање деце и малолетника 36,193.730 динара, а Министарство просвете је у свима овим заводима и школама поставило наставнике и васпитаче на терет свога буџета.

Материјална помоћ општина исто тако није незнатна. Општине се у појединим случајевима брину за издржавање ових установа, за намештај и потребна васпитна средства, а у много случајева издржавају на терет својих буџета абнормалну децу сиромашних родитеља у поменутим заводима.

Из дневних новина можемо се сваког дана уверити да се и многа приватна лица радо сећају недужне деце и шаљу заводима или друштвима своје прилоге као помоћ за заштиту и образовање абнормалне деце.

Сви ови мали и велики добротвори и помажући чланови стварају са поменутим друштвима и установама за заштиту и васпитање абнормалне деце ону друштвену средину, која је свесна да је дужност свих здравих чланова народне заједнице да помажу и оне чланове који су без своје кривице, а услед разних друштвених заблуда или животних несрећа заостали у своме телесном или друштвеном развоју.