Učitelj

Вагнерове мисли о младежи 29

КРОЗ КЊИГЕ И ЖИВОТ

Младеж (јеипез5зе)

(Из дела Шарла Вагнера)

Сви они који добијају знање из друге руке, више тврде него научници. После вулгаризатора првога степена, долазе они другога, трећег, десетог, и увек тврде све то више.

У љубави се најбоље показује опште стање једнога друштва, добре и рђаве стране у његову схватању живота. Реците ми како волите, ја ћу вам рећи ко сте.

Наша инфериорност је можебити дејство заблуде у коју смо упали, заблуде о једноликом васпитању. Ми смо умножили гимназије, ми смо их ставили под исту дисциплину... Школска је култура, као што је ми данас схватамо, опасна. Њезине енциклопедијске тежње су варка: она би хтела бити универсална, али баш стога она је ограничена. Ученик, који треба све да научи, научи мало; дух, који се кљука, губи апетит; монотонија апсолутних правила гуши сваку оригиналност. Ернест Лавис

Ја знам да живим у доба нетолерантности, у коме немам ништа да ишчекујем од кога било који не мисли тачно као ја. Едгар Кине

Добро није никада затворено као монопол за једну једину тенденцију духа; оно је распрострто помало свуда.

Да би се дошло до истине, треба остати праведан.

Велика је ствар знати да ли једно предузеће не премаша свој властити циљ као и снаге људске.

Што више о том мислим, то више ми долази очигледно да је једном човеку нашега века исто тако тешко живети у четрнаестом веку, као живети у двадесет другом.

Ниска љубав чини да губимо живот гонећи нас да се прибијемо уз оно што је само његова љуска; виша нас љубав напротив спасава, чак и када нас гони да га жртвујемо.

Највиша је историјска истина да човечанство живи болом, пожртвовањем и смрћу своје најбоље деце. Никада нећемо знати до које смо се тачке уздигли у истини када речемо да највише живе ти мртви.