Učitelj

Три главна принципа образовања 43

Нотјакоу сједао пази Кизје и ођпамЏапји сејозн Чића 1 замјаауапји тећапшспозн ха гасип ограпзког Жуога, пајтад, и зтуагапји зађоглозгн — дићоупог а пе екопотзКког Којекнуш та. 159па је 1 (0, да је меја ПСпози, једпа од сепбгакић гдеја еопје 4 Жуога, БЛа роНапшја чјоуепо зКкот зосјапот охобјот и хадиј; рјап. Нотјакоу је Ккгшкоуао Харад, а! је рођрипо пеггао Харад 1 гледао је чи пјети »хепуји зуенћ сида«, Које је чуопо апјеузк! сегје. »

С1едајич! па редагогки Као па ргитепјепи Шохоћји тог! 51 зе шКктао 4туезн 1луез хакЏјисс! 17 отоћје Нотјакома, а (о 51 ЂИо: зђуагапје сејозпе Нбпоз! Која је аиђоко гећетогла и пајр!етепшјет зп1аји (је гед 4 Испозн упо акнупе. Касопане СКко-тп(ејек"оаза Ско уазрнапје шта и Нотјакоуџ зуота пајуесес ргонутшка. Заугетепо серкапје Соуесјес сејозпос дића 1 заугетепо тећатшсбко одђасјуапје #гафсеје ада па резки, штезго да па (гафс у! гтад! поуе угедпоз 4 да је ојасауа и штегези пасопајпе Кин шге. Тгафсаја је 7а51[ој, тгаспјачуо 1 гестез. Тгафсја је и чуап Фпаписка зПа 1 роуа па поуо згуагаја уо. Ођгахоуапје и дићи ШохоНје Нотјакоуа пе зте Би апашско, уес зе сСко ! опо типа да гагмја зттенејки «дић 1 да #гад ргауди 7а зуе 1 и зуасети.

ПЕДАГОШКИ КЛАСИЦИ

Три главна принципа образовања

— Од В. В. Розанова —

[. Принцип индивидуалности. Овај принцип захтева да сеи у ученику и у наставном градиву по могућству сачува индивидуалност, то најдрагоценије својство у човеку и у његовом стваралаштву. Где је она повређена, притиснута или запостављена, тамо образовање никако не постоји — то је моја мисао; само као „личност као овај одређени човек, а не као „човек уопште“, ја могу дати најбоље мисли, највећу свежину својих осећања и чврстину у тежњама. Оставите у мени „човека уопште“, утичите на њега само општим својим странама, па ћете сигурно од мене. начинити у свему малено створење; неприметно за вас, ви ћете постати такви исти; ви много што-шта нећете заборавити, али оно што је боље у себи изгубићете; ви ћете много којечему мене научити, али нећете никада у мени пробудити оно што је боље, што постоји, што куња, што се налази у особености мога душевног склопа. Супротно животињи, која је увек врста и варијетет, човек је увек особитост. „Личност“, то је његова највиша и најдубља дефиниција; а одговарајући овој дефиницији, какав био тип школе, систем образовања биће образовни, када не буде нарушавао принцип индивидуалности. Како се то може извести> Шта то значир