Učitelj

Чешка педагогика у Првој половини Х1Х века 367

идеје, нарочито енглеске, француске и руске и само се тада ствара нова чешка књижевност, као трећи период у општем развићу чешке педагогике од епохе ренесанса.

У првом периоду (тј. у првој половини Х!Х века) најстарији часопис у овој области (од 1816 г.), који је, што је разумљиво, излазио на немачком језику, био је „Школски пријатељ“ Паржизке (РагХгка »Рег 5ећштеџпа Воћтелк«), који је пре свега штампао много чланака практичног карактера, нове законе, податке 0 стању школа и о школским свечаностима, чак песме, ребусе и анегдоте; понекад је саопштавао нешто и из туђе, углавном немачке педагогике. Упочетку „Школски пријатељ“ се јако раширио, али убрзо тираж му је опадао и поред срдачне препоруке од стране црквених и школских установа. У 1823 сменио га је први чешки часопис »РАге тјадеге« („Пријатељ младежи“) уређиван од познатог чешког будиоца Либослава Циглера (Р. Јов. Прђозјау Тлеојег), писца неколиких уџбеника чешке граматике и ортографских упутстава. Програм часописа био је вредан пажње за своје време и много је обећавао, али се чланци из опште педагогике иако ретки, нису никада одликовали дубином, зато је лављи део био посвећен дидактици основне школе. На жалост и овај часонис, чији су сарадници били многи свештеници и учитељи, није оправдао наде које су на њега полагане и незадовољство против њега је расло због његовог одлучног конзерватизма у принципима, верске једностраности и множине неоргиналних чланака. Часопис нису могли спасти ни измењени састав редакције, ни нови издавач: он је тихо ишчезнуо у 1848 г. Дуже се одржало предузеће литомерицког саборног протојереја Игнатија Јакша (1епасе Јакзсће) »5сћиПећгег - Кајепдег« („Учитељски календар“), који је упочетку био календар, а доцније и једногодишњи алманах; и поред тога, што је календар био издаван на немачком језику, радови су били у већини чешког порекла и хтео је да постане стварни учитељски руководилац практичног карактера, зато му је садржај често био врло шарен и разног карактера. Само две године (1819—1820) издаван је у нас (на немачком) и нарочити часопис за средње школе »Кгајоз« који је осим научних радова наставника средње школе и литерарне критике публиковао и успешне ученичке радове и школске одговоре. Много чланака истога правца даје »Сазор:з рго Каголске дисћоуепз уо« („Часопис католичког свештенства“), основан у 1827 г. и други часописи тога времена, као на пример »Кубту» („Цвети“), »Сезка усеја« („Чешка пчела“), »Ргазке Момпу« („Прашке новости“).

Осим часописа издавали су се у то време и чешки буквари (неки на два и на три језика) читанке (обично различне за сеоске и варошке школе), граматике, упутства за писмоводство, ортографска упутства, много уџбеника за немачки језик итд. Од писаца ових књига најпознатији су браћа Иван и Степан Бачкорови (Васкогомб Јап а Згерап), угледни учитељ храстецке школе Јан Филцик (Јап Епа), Јозе! Ргапја Зитаузку, Јозећ Мепсезјау Мтазак, поред многих других. Само су два човека овога периода покушали да напишу методику основне школе и да је теориски