Učitelj

390 Живко Смиљанић

рада ради, дара седи, нада једе, они иду, она седи итд.

МТ. — Писање речи на таблицама и табли. Хајде напиши реч: дан. Пишите и ви на таблицама. Хајде пиши дрво. Растави прво на гласове. Који је први глас, а други... Шта ћеш прво написати, па после, па онда... Пишите реч „дрво“. Исправљање грешака на табли и таблицама! Итд.

УП. — Штампано слово „д“. Пазите, децо, какво је ово слово „д“ што смо га научилиг — Писано. Каквих још има словаг — Штампаних.

Децо, сад ћемо да учимо и штампано слово „де. Ја ћу да вам нацртам штампано слово „д“. Говорим и пишем; коса, горе положена, усправна доле положена да мало пређе с обе стране и две кратке усправне црте. Кажи ти из којих сам црта нацртао ово штампано слово „д“. Окрените и ви другу страну, па нацртајте штампано слово „д“ један ред. Ти пробај, „да нацрташ на табли. Нарочито подвлачим ову реч „нацртати“ за разлику од написати.

За овим покажем слово „д“ од картона изрезано и 06ојено. Шта је овог Штампано слово „д“. Ово слово од картона прикачим на зид поред осталих познатих слова. Децо, и ви за сутра донесите ми изрезано слово »Д“ од хартије или картона.

Хајде, да правимо слово „д“ од иловаче и пластелина. Извадите ко има пластелин а ви други узмите- иловачу и правите. За то време изведем једно дете да на малој дашчици прави слово „д“ од зрна пасуља или кукуруза. Кад о готови показују једни другима како су направили.

УПШЕ — Читање с табле. о. :-Дљ до а | д д а ВО КУД ди је Ил ди ул а ад ду

За овим следује читање с табле и РАДИ н као што је показано код писаног слова. ТХ. — Читање из буквара. Извадите буквар. Читај први ред. Ти даље. Разговор о прочитаном. Хајде, сад да читамо сви заједно. Велику пажњу обратити на ред и на то да сва деца учествују.

Х. — Читање и погађање речи кад је неко слово изостављено. То слово замењује изостављено слово. За децу ово Река као забава.

Децо прочитајте ово: к реда, г реда, г рада, ди м, дец. агоИтд. ХР — Решавање лакших ребуса. Децо, да прочитамо ове

речи: 1 ЦЕ