Učitelj

520 Вранц Ернест

ШКОЛСКА РЕФОРМА

Пројекат наставног плана и програма

за народне школе (Основне и Више народне) У Краљевини југославији“)

Израђен с нарочитим обзиром на 8 44 Закона о народним школама од 5-Х1-1929 године, који прописује: „Концентрацију насшаве и активно учешће ученика“.

— Од Вранца Ернеста, учитеља у Марибору —

Начелно мишљење о програму

Закон о. народним школама од 1929 године обезбедио је у Краљевини Југославији реорганизацију народне школе у правцу савремених васпитних и наставних начела.

Већ у 56 1 Закона о народним школама, полаже се највећа важност на развој моралне личности у држављанском, народном и социјалном погледу. Главни задатак народне школе је, дакле, васпштање младежи. М томе задатку треба да одговара наставни програм, који потанко одређује правац за јединствен школски рад у народној школи.

У смислу унутрашње реорганизације, коју је имао у виду законодавац, целокупна настава треба да се према 5 44 Законао народним школама споји са васпитним мерама народне школе. Поменутим се параграфом јасно и несумњиво пролисује радна пили акшивна школа. Ту се истиче концентрација градива, и активним учешћем ученика признају се тежње савремене педагогике и дидактике. Школски рад треба да се прилагођава душевном развоју детета али исто тако и месним пр“ликама и потребама. На истом месту Закон даље прописује, а у вези са већ поменутим, разви-

жу У великом броју реферата наших колега, поводом новог наставног плана и програма, налази се тако исто велики бро; ванредних мисли, које могу да послуже као драгоцен материјал за израду још бољег плана и програма за наше народне школе. Међутим, то је недовољно. Од критике и примедаба ваља прећи на стварање, на израду новог плана и програма за осмогод“шње школовање један од тих стваралаца јединственог плана и програма за целу Краљевину Југославију, по начелима, „концентрације наставе и активног учешћа ученика“ — нема сумње да је и колега В. Ернест. У исто време ово је, колико је нама познато, први случај у нас да је израђен један план и програм за целокупно основно школовање у пуној органској вези. Из тих разлога, иако као свако људско дело има својих недостатака, ми га публикујемо да се види како и у нашим редовима има радника дораслих овоме тешком задатку Кољеги Ернесту захваљујемо што нам је уступио за штампање овај пројекат, а г. А. Скали, што га је превео на српскохрватски. Уредништво