Učitelj

Пројекат наставног плана и програма 521

јање смисла за пољопривреду, занат, трговину и индустрију, чиме се хтело казати, да народна школа мора да буде права

школа живота

која треба да са што усавршенијим васпитањем личности покуша да унапреди културно и привредно стање југословенског народа. Да не би овај пројекат садржавао само педагошка настојања већ да би се намере Закона о народним школама што више прецизирале, унета су у овај програм следећа начела: ју Начело јединствености наставног програма.

Начело јединствености у васпитним и наставним циљевима за целу државу потребно је и у сагласности је са 5 1 Закона о народним школама, који тражи да се сва младеж васпитава у духу државно-националних тежњи. Програм треба да је једна заокружена целина, у којој се у главним потезима подвлачи јединсшво моралног, националног и грађанског васпитања.

Оквирни наставни програм може да садржи податке о наставном градиву само у главним потезима, а никако да се упушта у детаље. Пошто код нас постоје најразличитији типови народне школе, од народне школе са једним до народне школе са осам одељења, наставни програм треба да је еластичан и израђен само у главним потезима.

Како треба да се изради наставни програм који ће послужити као оквир за јединствени програм у целој држави

Многе државе решиле су тај проблем на синтетичко-аналитички начин, који се с обзиром на савремену реорганизацију школа показао као најуспешнији.

На основу општег васпитног и наставног циља одређују се циљеви за поједине разреде. Они претстављају оквир који се систематски и јединствено испуњава.

У званичном наставном плану треба, дакле, да се одреде за сваки разред наставни и васпшшни циљеви на основу циљева целокупне народне школе. Овим разредним циљевима треба да се подреде циљеви појединог предмета, а после тога наводи се, у смислу 65 1, 42 и 44 Закона о народним школама, наставно градиво, које треба да се обради у прописаном оквиру.

Пошто је овакав програм, „мичимални Програм“, то он прописује само главне линије, које показују како треба да се изводи концентрација у поједином разреду с обзиром на идеју водиљу, као и на саму грађу наставног материјала. На основу ових главних линија наставничка већа појединих школа допуњавају оквир основног наставног програма и на тај начин састављају максималне (детаљане) наставне програме, у којима треба да се конкретизирају јединствени васпитни и наставни циљеви гледајући на месне прилике и потребе.

Јединственост идеје треба да је зајемчена основним наставним програмом, а њезина примена и израђивање треба да се прилагођава животним потребама краја у коме се школа налази.