Učitelj

Пројекат наставног плана и програма 529

индустрију према пошребама краја. Али никад виша народна школа не сме ученике спремати или им чак замењивати стручне школе.

Привредне, занатске, трговинске или индустријске гране у појединим крајевима треба да се узимају у обзир само у изради детаљних наставних програма. У угледном (нормативном) наставном програму оне се помињу само утолико уколико су важне за целу државу.

МИ Грађанско васпитање у народној школи

Принцип грађанског васпитања прописан је у 5 1 Закона о народним школама. Целокупна настава у свима разредима народне школе треба да је прожета грађанским васпитањем и непрестано треба да се провлачи јединство народа и државе. Али школски рад би ипак остао несавршен и непотпун када се овај највиши задашак: држављанско васпшшање, не би у најстаријем разреду народне школе на подесан начин заокружио и утврдио. Ово је нарочито важно за омладину која се, по навршетку школске обавезе, исписује из школе и улази право у живот. По угледу на иностранство, нарочито на братску Чехословачку, потребно је да се најстарији разред народне школе постави у интензивну службу грађанског васпитања и образовања.

Ово је могуће ако одредимо разредни васпшшни циљ у М разреду више народне школе под паролом: „Као опроштај од школе грађанско васиштање!“

Сви предмети треба да се концентришу око основне васпитне идеје: Држава изнад свега!

Резиме: Целокупна настава у свима разредима треба да је прожета грађанским васпитањем, а најстарији разред треба да је сасвим у служби грађанског васпитања.

УШ Завршетак

Главно је начело наставног програма за народне школе, да школа не сме да буде изолована од живота и да не сме да стоји изван живота, него треба да је део стварног живота.

Са концентрацијом наставе и активним учешћем ученика наша школа постаје права југословенска народна школа.

Само тада кад сама омладина својим активним учешћем у народној школи стекне језгро културних вредности, будући ће југословенски грађани моћи гледати на свет са утврђеним мишљењем човека, коме је живот синтеза: лепоте, истине морала и здравља.

Учитељ 34