Učitelj

Пројекат насшавног плана и програма 531

треба да се настава врши у правцу индивидуалности и душевне и телесне активности ученика.

2) Деца добијају појмове и погледе посматрањем и доживљавањем, које изражавају свим могућим начинима и крче пут усавршавању говора, очију и руку.

3) Подручје рада треба да је живот у школи и околини дома, при чему се предмети спајају у једну нераздвојну целину, чија је полазна тачка животни круг деце.

Програм за поједине предмете: (у сагласности са концентрацијом и с обзиром на идеју водиљу).

[ Народни језик са стварном наставом

Циљ. — Деца се вежбају у јасном посматрању предмета и појава у својој околини, па се упућују да разговетним говором и ручним радом изражавају своја опажања. Код деце треба пробудити потребу, да усвоје вештину читања и писања. Овој потреби треба оставити слободан пут.

Поступак. — 1) Искуства свакидањег живота у породици, дому и у школи пружају градиво за свесно посматрање, изражавање и моделовање као почешна сшварна насшава — потпуно скупљена у идеји водиљи за ову школску годину. Краљ је вођ велике породице, тј. државе.

2) Вежбама говора усавршавају се способности изражавања и богати се речник дечијег говора. Градиво се црта, у смислу идеје водиље, из околине дома. и

3) Дете треба да је што више запослено изражавањем цртежима и ручним радом, да би помоћу цртања, илустровања, моделовања и изрезивања нагон за игру лагано прелазио у други озбиљнији душевни рад.

4) Почечна настава читања п писања треба да се врши на што лакши и психолошко основани начин: Од почетних нацртаних облика и једноставних великих штампаних слова до индивидуалног везаног и читког рукописа; од ручне словарице до штива у књизи које има везу са животом детета код кућеиу школи.

5) Писмено изражавање обухвата речи и реченице из животне средине детета.

6) Природно и разговетно декламовање дечијих песама о дому и школи.

П Рачун

Циљ. — У деци треба развијати способности да своју околину схватају по количини и бројно (нумерички) и да са сигурношћу израчунају једноставне задатке на конкретним примерима.

Поступак. — 1) На природан начин, у вези са животом, деца треба да дођу до јасних претстава о количинама и о бројевима до 20. (Писање бројева до 20).

9) На практичним примерима код кућеи у школи деца треба да упознају важност количинских појмова: више и мање; саби-

34%