Učitelj

532 Вранц Ернест

рања и одузимања, множења и дељења, али без психолошки преране употребе цифара, него све на основи стварне употребе разних предмета, тј. акшивног учешћа ученика.

3) Упознавање новца, тегова, литра и метра. Мерење на практичним примерима из живота.

Певање Циљ. — Развијање слуха и гласа и буђење воље за школу. Поступак. — Певање краћих песама из дечијег живота.

Певање у вези са дечијим играма и телесним вежбама, чиме се највише развија смисао за ритам.

Телесне вежбе

Циљ. — Телесним вежбама утиче се на осећајни живот детета и даје се прилика да осећања дођу до израза; телесним вежбама развија се и јача се тело.

Постудак. — (Види на пр. књигу Бајжел: „Радосни часови).

П разред Идеја водиља за васпишни рад: „Чешири годишња доба“

Разредни циљ: — Код деце треба развијати што јаче интересовање за завичајни живот у свима појавама, нарочито с обзиром на промене у природи. Тако ће се најуспешније усавршавати способност образовања као хармонична целина са школским радом у коме треба да се подвуче познавање завичаја. Тиме се деца упућују на озбиљан али ипак пријатан рад.

Нарочити циљеви. — 1) Посматрања душевног и телесног развоја деце проширује се у правцу индивидуалних способности, нарочито с обзиром на њихово активно учешће.

2) Деца црпе све градиво и побуде за школски рад из природе, а тиме се буди љубав за појаве у природи и смисао за лепоту природе.

3) Деца треба да се упознају са променама у природи и да своје претставе свестрано изражавају и моделују; тако се дечије склоности упућују на искуство из природе.

Програм за поједине предмеше у сагласности са концентрацијом а с обзиром на идеју водиљу.

[ Народни језик са стварном наставом

Циљ. — Дете треба да зна своје мисли и доживљаје у непрекидном говору језично добро и правилно лепо да изрази. Сву важност треба дати животу у околној природи и треба га свестрано искористити; нарочито водити рачуна о добијању нових појмова и језичних облика.

Поступак. — 1) Појаве у природи пружају преко целе године градиво за посматрање, изражавање и прављење разних