Učitelj

488 Атг Рејтатсезка

Често код великих културних преображаја није од пресудног значаја стварање нових садржаја, него стицање нове форме

6) Естетска педагогија иде у сусрет и потпомаже стваралачку тежњу детета за рад његове фантазије. Дете је пре свега биће фантазије, и његова фантазија ради по својим сопственим законима, које би требало тачно проучити, и који се потпуно разликују од оних закона, по којима су изграђена уметничка дела одраслих.

в) Естетска педагогија иде у сусрет и потпомаже све оно што је органско у дечијем бићу. Дете хоће да расте и да ради. То растење је израз његове животне снаге. Све је пак растење, које је стварно органске природе, један естетски процес. Разуме се, овде се појам естетике и уметности не сме узети у исувише узаном смислу.

Вечито ће служити као путоказ речи Фридриха Шилера у његовом спису: „Џђег Фе азћензсће Егдећипо дез Мепзсћеп“: „Човек се игра тамо где је он човек у потпуном смислу те речи, и човек је само тамо потпуно човек, где се игра“. (15 писмо) Шилер томе додаје, да та реченица има тако дубоко значење и тако велики значај, да она „може сачињавати супстрат целокупне зграде естетске уметности и још теже животне уметности“. Ми можемо у смислу наших извођења о вредности естетске педагогије рећи: Та се реченица може сматрати за један од главних стубова целокупне педагогије.

радарнерђе зтегисе по“е 5боје

— Ате Регтапсезћи, Јасгеб —

Рофгеђа 1 ројат геГгогте

Соџонн о зтеписата поуе које пи зфуап 2паа4 сохопн о гефогин дапабпје пазе скоје. О гејоглн песеда — БПо 5Које Ш пеке Агисе изјапоуе — соуопто [ада Кад зто 5е иуепи да зкоја, |. фамедпа изјапоџа опакоуа Какуа је пе 2адотоЏауа, пе одсоуага рофгеђата дгичјуа 1 5уг5] Којој је патепјепа, пе одоомага дићи утешепа.

Масој зе кон дапаз шпосо рпсоуага. Расоуага јој зе да пе маја, да је хазјагеја, да пе !де ирогедо 5 дићот угетепа, да пјеш тегинан пе 2адоојјаџаји, да пе одсоуага рокеђата дтизбуа 1 паајје, да је дајеко од Муоја па.

Оџа је Апјешса Копзтајфоуапа 1 Код паз 1 и запот зуец, опа утеф! ! та Зкоје дгиоћ пагода, ра је даја роуода редарог та ! апошп ки Ниги и гадисејта да роуеди гасипа о песанупт гегинашта 5Које 1 прћом ит игтосипа. Џ «от прћоуот (гаХепји ротооја !т је заугетепа пашка: раћотосја, фдакцка, редојовја, КиНштпа 15гопја, ак5!о1огија, пас. екопопија, зостојогија На. Пози зи до загпапја да и2ток