Učitelj

618 Миодраг В. Машић

која су била 1931 год. обавезна да походе прогимназију, походило је школу 123.836 или 64.5%, процента, што свакако пре"ставља један леп и позитиван резултат.

Бугарски учишељи стичу своје образовање на педагошким „училиштима, којих је 1932 год. било 13 са 7027 ђака и 596 наставника. Ове учитељске школе имају наставни програм сличан програму гимназија с том разликом што је настава из филозофије проширена етиком и што се још предају хигијена, популарна медицина, стенографија и религија. Од страних језика учи се француски или руски. Велика пажња је посвећена музичком образовању. У свима учитељским школама постоје одлични ђачки оркестри и хорови. За наставу ручних радова уређене су: у многим школама радионице. Ова настава изводи се на принципу шведског слојда. Неке школе су уређене на интернатској основи и имају велика пољска имања. Тако једна од њих — педагошко училиште у Шумену — има четрдесет хектара земље, где се ученици упознају с рационалнијом земљорадњом и сточарством.

При упису у учитељске школе плаћа се школарина, која износи петнаест хиљада лева. Од ове суме купују се наставна средства, ђачки материјал и униформе, које у Бугарској морају носити сви ђаци средњих школа. У интернатима се плаћа још по пет хиљада лева годишње за стан и храну. МИ поред овако високих сума, које се морају плаћати, учитељске школе су доста сиромашне у наставним средствима и намештају.

У учитељске школе се~примају ђаци са свршеном прогимназијом (наша грађанска школа). Школовање траје пет година. При свакој школи постоји добро уређена вежбаоница где кандидати стичу практичну способност. При неким школама постоје курсеви за наставнице забавишта и наставнике дефектне деце. Спрема свршених ђака учитељских школа је врло солидна.

У Бугарској има 61.2%, учитеља основних школа с редовним "образовањем, које је стечено у учитељским школама. Остали пак учитељи су свршени гимназисти, богослови и др. Само 1%, учитеља нема потпуно средњошколско образовање. Свакако да је овај однос потпуно образованих бугарских учитеља према необразованим потпуно повољан.

За спремање наставника прогимназија постоје учитељски институти. У ове школе се примају свршени ђаци гимназија или учитељских школа, којих има две: једна у „педагошком Јерусалиму“ Шумену друга у Пловдиву; обухвата опште предмете (педагогику и увод у филозофију, страни живи језик, хигијену и популарну медицину) и специјалне предмете. Стручно образовање има две гране: хуманистичку и математичко-природњачку. У хуманистичку струку спадају бугарски језих, религија, историја, земљопис и грађанске поуке, у другу струку долазе математика, физика, хемија и природопис. Предмети по избору су цртање, те"лесно васпитање, музика и ручни рад. Педагошки институти имају прогимназије као вежбаонице. Студирање је бесплатно и траје