Učitelj

Пројекат наставног плана и Програма, 619

две године. Педагошки институти одговарају нашим Вишим педагошким школама.

Наставници средњих школа стичу своје образовање на универзитету. Поред своје специјалне струке кандидати су обавезни „слушати предавања из педагошке групе. На Софијском универзитету има четири професора педагошке групе: проф. Петко Цонев предаје дидактику и методику, проф. Герасков дидактику и усредњошколску педагогику, проф. Христо Негенцов педологију и проф. Кацаров општу педагогику. Научна оријентације педагогике је немачка.

ШКОЛСКА РЕФОРМА

Пројекат наставног плана и програма

за народне школе (Основне и Више народне) У Краљевини јЈугославији

— Од Ернеста Вранца, учитеља у Марибору --

Ш Разред Идеја водиља за васпитни рад ,„ Чувајмо наше здравље“. Разредни циљ. — Деца треба да упознају важност здравља,

„да знају ценити настојања. школе и дома за њихово здравље, за њихов хармоничан развој и напредак, и да свесно прате развој и напредак своје околине.

Парочити циљеви. — 1) Посматрање деце концентрише се на важно педагошки утврђено „доба телесног јачања“ које апсорбује сву енергију за Шелесни развој. 2) Деца се упознају и цене средства за заштиту и чување здравља. 3) Подручје рада треба да је завичај и шира околина (домаћи и суседни срезови); сви предмети треба да се здруже у концентричне јединице у којима се подвлачи домаћа култура за чување здравог тела и духа.

Програм за поједине предмете (у сагласности са концентрацијом а с обзиром на идеју водиљу).

[ Народни језик

Циљ. — На овом ступњу деца треба да стекну знање књижевног језика утолико, да могу читањем и писањем изражавати и доживљавати подесно штиво из домаћег подручја. Граматика